Další propouštění v herním průmyslu tentokrát postihlo indie vydavatele Humble Games. Společnost spadá pod Humble Bundle – obchod známý především svými balíčky her, jejichž nákupem hráči podpoří charity a nadace. Novinářka z Polygonu Nicole Carpenter se včera na vyjádřila, že Humble Games přišlo o 36 zaměstnanců, kteří situaci nazývají kompletním zavřením vydavatelství. Společnost se následně uvedla, že jde o restrukturalizaci.

Nešlo o jednoduché rozhodnutí, dlouho jsme nad ním přemítali. Naším cílem je zajistit stabilitu a podporů vývojářům a jejich projektům,“ vysvětluje Humble Games v tweetu a ve zprávě, kterou zaslali médiím. Podle ní restrukturalizace nebude mít vliv na další operace Humble Bundle.

Jsme si vědomi dopadu, který toto rozhodnutí má na náš tým v Humble Games a se všemi dotčenými velmi soucítíme,“ tvrdí vydavatel. Jejich prioritou je teď podpora vývojářů, kteří jsou s nimi spojení a jejich bývalého týmu. „Jsme zavázaní učinit tuhle změnu tak hladkou, jak to je jen možné,“ říkají.

Na LinkedIn se objevují příspěvky od zasažených zaměstnanců. „Herní průmysl je nestabilní a zavalený lidmi, kteří chtějí jen exponenciální růst na úkor tvorby skvělých her se skvělými týmy. […] Já ale věřím, že máme sílu tvořit studia, která jsou prospěšná nám, herním vývojářům, a ne lidem, kteří nás vidí jen jako tiskárny na peníze,“ píše bývala QA Emilee Kieffer.

Mateřská společnost Ziff Davis se pro IGN znovu vyjádřila, že nejde o uzavření, ale o restrukturalizaci. „Žádný z minulých ani budoucích projektů není ovlivněn, budou nadále podporovány a vydávány Humble Games,“ tvrdí mluvčí. Neřekl, kolik lidí v týmu zbylo. Nutno říct, že pod Ziff Davis spadá i IGN Entertainment. Právě skrz IGN v roce 2017 získali společnost Humble Bundle.

Jeden z bývalých zaměstnanců Humble Games odpověděl serveru Aftermath na otázku, kolik zaměstnanců ještě vydavatelství má – nikoho. To na LinkedInu potvrdil i kreativec Chris Radley, který z Humble Games odešel v roce 2022. „Všechna činnost byla předána externím firmám. Nikdo tam nezůstal,“ píše. Tvrdí, že vyjádření Ziff Davis je jen vyumělkovaná snaha o kontrolu škod a žádná restrukturalizace se nekoná.

Podle anonymních zdrojů Aftermathu Ziff Davis nerozumí světu herního vývoje. „Ziff je dobrý ve vlastnění médií a vydělávaní na inzerci. […] Chtěli peníze a chtěli je hned. Chtěli okamžitý růst zisku po investici do byznysu, ale takhle hry bohužel nefungují,“ říká jeden z postihnutých zaměstnanců.

Ziff si prý všiml, že jim klesají akcie – rozhodl se opustit svět herního vývoje. „Jejich rozhodnutí nebylo racionální a v konečném důsledku velmi poškodí indie vývoj, jejich zaměstnance a projekty ve vývoji,“ říká jiný ze zdrojů. Bývalí zaměstnanci se údajně domnívali, že když je vedení svolalo, na meetingu se bude řešit prodej vydavatelství, nikoliv jeho zrušení/restrukturalizace.

Humble Games stáli za vydáním řady indie her, některé z nich jde označit i za hity. Jde například o karetní roguelike Slay the Spire nebo narativní Unpacking. Nejde o první propouštění, které je zastihlo – neznámy počet lidí byl propuštěn v listopadu minulého roku. Vydavatelství se přidává k řadě postihnutých studií, nedávno jsme například psali o propouštění v NetherRealm nebo Ubisoft Toronto.