Microsoft se pochlubil novými podrobnostmi o hrách, které budou optimalizované pro Xbox Series X. Tyto hry budou mít speciální odznak Optimalizováno pro Xbox Series X a mají zahrnout bezkonkurenční časy načítání, vylepšenou grafiku a stabilnější počet snímků s možností až 120fps. Mezi těmito tituly budou nejen ty vytvořené nativně pro novou konzoli, ale také dříve vydané hry, které byly přepracovány speciální pro Xbox Series X.

Vybrané hry budou využívat hardwarově akcelerovanou funkci DirectX Raytracing – poprvé u konzol – která umožní vytvoření dynamičtějšího a realističtějšího prostředí. To znamená realistické osvětlení a přesné odrazy v reálném čase se skutečným rozlišením 4K při prozkoumávání herního světa.

Hráči mají u optimalizovaných her počítat s plným výkonem nové konzole. Ten poskytne vyšší a stabilnější frekvenci snímků za sekundu, která může při hraní dosáhnout až 120 sn./s. 120 snímků za sekundu bylo už dříve potvrzeno u arkádových závodů DiRT 5 od Codemasters. To ale nebude možné u všech her. Cílem Microsoftu je, aby hry optimalizované pro Xbox Series X běžely při 60fps v rozlišení 4K.

Slibováno je i rychlejší načítání her. Architektura Xbox Velocity Architecture kombinuje vlastní SSD a integrovaný software, který výrazně snižuje časy načítání ve hrách i mimo ně, což znamená, že hráči budou moci trávit více času hraním a méně času čekáním.

Plus je tu ještě Inteligentní doporučení (v originále Smart Delivery). To zajistí, že si musíte zakoupit hru pouze jednou, abyste mohli hrát nejlepší dostupnou verzi pro kteroukoli konzoli Xbox, na které se rozhodnete hrát. „Zavázali jsme se používat funkci Inteligentního doručení u všech našich exkluzivních titulů Xbox Game Studios, včetně Halo Infinite, a tuto technologii jsme zpřístupnili všem vývojářským partnerům. Když uvidíte ikonu Smart Delivery na hrách, jako je Cyberpunk 2077, můžete si být jistí, že když si tento titul zakoupíte, získáte také upgradovanou verzi hry zdarma, až bude k dispozici,“ uvádí firma.

Společnost Microsoft k těmto informacím zveřejnila i seznam titulů, které budou pro Xbox Series X optimalizovány. Když některá hra optimalizována nebude, tak ji stejně na Xboxu Series X spustíte. Microsoft se totiž zaváhal k tomu, že nová konzole bude mít plnou kompatibilitu s hrami z Xboxu One a částečnou s hrami z Xboxu 360 a prvního Xboxu.

Nadále platí, že Xbox Series X vyjde koncem letošního roku, pravděpodobně v listopadu. Cenu konzole neznáme. Místo toho se už poněkolikáté spekuluje o levnější a výkonnostně slabší verzi s názvem Xbox Series S.