Již dříve, před oficiálním oznámením nové generace konzole od Microsoftu, se o objevily informace, dle kterých se dočkáme hned dvou nových konzolí. Jedna z nich s pracovním názvem Anaconda, nyní už Xbox Series X, nám měla nabídnout pořádný výkon a druhá pojmenovaná Lockhart měla být pro změnu méně výkonná, ale za to cenově dostupnější. Také měla nejspíše být zcela digitální. Uběhlo už několik měsíců a opravdu zde máme jednu velmi výkonnou konzoli. Kde je ale ta druhá? Na tuto otázku odpovídají nejnovější spekulace a menší detaily.

To, že je Lockhart nebo Xbox Series S, jak mu někteří přezdívají, skutečný potvrdila nedávno vydaná sada Microsoft Game Development Kit, kde byl zmíněn u režimu profilování. Zároveň se také objevil v poslední aktualizaci operačního systému Windows. Poslední důležitá informace potom zmiňuje, že nám měl být Lockhart představen někdy v průběhu tohoto měsíce, bohužel však bylo jeho oznámení odloženo na neurčito.

Jak již bylo řečeno, Lockhart má být opravdu o dost levnější než Xbox Series X. Některé informace říkají, že bude stát dokonce až o polovinu méně než jeho výkonnější bratříček. Konkrétně se jeho cena odhaduje na 200, 400 nebo 500 dolarů. To, že se bude prodávat za méně, ale ještě neznamená, že samotný hardware bude zrovna levný. Microsoft dle všeho bude na konzoli ztrácet, ale tyto ztráty vyrovná díky většímu prodeji digitálních produktů a předplatného Xbox Game Pass.

Levnější konzoli nabídne i Sony, která s klasickou verzí PlayStation 5 oznámila i digitální edici bez Blu-ray mechaniky. Dle všeho by ale „digitální“ PS5 měla mít stejný výkon, což u Xboxu neplatí.