Noční show Gamescom 2023 toho neměla v rukávu sice nejvíce, nicméně pár es v něm skrytých měla. Mezi nimi se nacházel lehounce zapomenutý kousek, který nese název Last Epoch. Jedná se o akční RPG, které je zvláštní svým propleteným a obsáhlým stromem dovedností a schopností.

Tahle hra je navíc už od roku 2018 v předběžném přístupu a v současné době se připravuje na příchod nového patche 0.9.2. Ten by měl do hry přidat novou třídu postav.

Jednou velkou předností Last Epoch je fakt, že se jedná o hru, jež je založená na hráčích, a to konkrétně RPG hráčích. Soubojový systém, rozdělení tříd, využití schopností a ovládnutí jednotlivých komb je zde doopravdy šíleně obrovské a spletité. Každá třída má svou vývojovou linii a na tu navazují jednotlivé schopnosti, které mají také svůj strom dovedností. Díky tomu zde vzniká doopravdy šílený RPG systém, u kterého jedna změna může změnit absolutně vše.

Vývojáři navíc s nápady absolutně vůbec nešetří a neustále vymýšlí, jak hru i po několika letech oživit i přes svůj velmi obsáhlý soubojový systém. Vidět jsme to mohli na Gamescomu, kde generální ředitel velmi nadšeně vysvětloval, co se bude dít dále.

Judd Cobler, generální ředitel Eleventh Hour Games, prozradil něco málo o tom, jak se stal ředitelem a jak dokázala hra vzniknout. Zároveň poděkoval komunitě a lidem, kteří Last Epoch podpořili na Kickstarteru. Mimo jiné také prozradil, že novým přírůstkem do už tak spletitého systému tříd bude takzvaný Runemaster. Ta má skrze jednu dovednost možnost vyvolat až 40 různých schopností, které umožní hráči získat velkou volnost v boji.

Kdo má přístup do předběžného přístupu, tak se na novou možnost hraní může těšit už 7. 9., kdy do hry přibude i lokalizace do osmi nových jazyků (čeština není mezi nimi).

Kdy bychom se mohli dočkat plné verze hry, netušíme, ale předpokládané vydání verze 1.0 by mělo spadat na tento rok ještě. Titul najdete na Steamu za 34 eur.