Návrat nejen DOOMa (viz naše recenze), ale především Half-Life? Věří se tomu těžko, ale je to tak. K vydání Half-Life: Alyx, prvního oficiálního Half-Life projektu po 13 letech, došlo dnes a společně s pádem embarga se všichni dělí o své pocity a hodnocení. Se svou recenzí přišel jako první magazín Edge, který hře udělil známku 9/10, a ostatní weby nebyly daleko pozadu. Ať se podíváte kamkoliv, padají samé devítky a desítky.

Na Metacriticu i OpenCriticu si hra už nyní drží známku 92, takže to vypadá, že jsme se dočkali nejen vynikající hry z universa Half-Life, ale také jedné z prvních, skutečných „killer-app” her na VR.

Kolem a kolem se většina recenzentů shoduje hlavně na čtyřech bodech. Half-Life: Alyx nabízí chytlavou a propracovanou hratelnost, krásnou grafiku, výborný příběh a neskutečně detailní a skvěle zpracovaný svět. Se vším všudy jde o čtyři aspekty, kterými si série Half-Life i v dobách minulých získala takovou slávu a oblibu mezi hráči. Nový počin zjevně odkazu této gigantické série nedělá žádnou ostudu, ba naopak.

Najdou se ovšem i tací, kteří na Alyx vidí nějaké menší nebo větší nedostatky. Například portál VentureBeat, který hru ohodnotil známkou 8/10, což je zatím nejnižší známka, jakou si hra získala. V jejich případě se sráží body za trochu větší důraz na survival-hororové prvky, kdy nepřátelé dávají větší rány, jsou odolnější a nábojů je méně. Údajně je to jednoznačně nejintenzivnější hra ze série, ale zároveň v důsledku toho není tak zábavná jako třeba Half-Life 2. Zároveň ale autor zmiňuje, že je to opravdu jenom otázka preferencí a vkusu. V podstatě na nic jiného si nestěžuje.

Celkově to tedy vypadá, že jsme se opravdu dočkali výrazné hry a především výrazné hry od Valve, která podle všeho dokazuje, že jsou ve Valve pořád schopni vytvořit nové klasiky i po takových letech. Jinými slovy, pokud vlastníte VR, pořízením Alyx asi neprohloupíte.