Ve čtvrtek dopoledne byla definitivně vypnuta Stadia, cloudová herní služba od Googlu, která byla v Česku dostupná od roku 2020. Po několika strastiplných měsících, ne-li letech, kdy se provoz jednoduše nevyplácel, tak nastal okamžik, s nímž tak nějak každý počítal.

Nejedná se o žádný náhlý konec. Google tuto, pro spoustu hráčů smutnou, novinu vypustil již v září, a to i přesto, že ještě nějakou dobu předtím komunitu ujišťoval, že je Stadia v pořádku. Nutno je ale zmínit, že to se Stadií šlo z kopce už docela dlouho. Nejprve byla zavírána interní studia, pak si technologii Stadie mohly licencovat společnosti třetích stran (pravděpodobně proto, že služba jako taková už moc nevydělávala a provozovatelé chtěli ještě získat nějaké peníze) a nakonec už v Googlu zřejmě zjistili, že to nadále nemá smysl.

Bylo by ale trochu nespravedlivé, kdybych nepoukázal na ambiciózní začátek Stadie. Ještě před jejím spuštěním totiž vše vypadalo jako projekt, který má skvěle našlápnuto. Google sliboval parádní zážitky z hraní, jež vás díky mnoha aspektům (hraní z jakéhokoliv zařízení, žádné aktualizace apod.) přimějí zapomenout na svou konzoli či počítač. Ve finále to ale skončilo trochu fiaskem. Hráče dokázala rozladit absence slíbených funkcí, podivný monetizační systém a četné chyby. Pokud by vás zajímaly podrobnější informace o tom, co může za zánik Stadie, podívejte se na video níže.

Se Stadií a komunitou se stihl rozloučit nejen Google, a to jak prostřednictvím služby jako takové, tak i skrze účet na Twitteru, ale i hráči samotní. Ti se v onen osudný den rozhodli sdílet poslední chvilky se Stadií a v hojném počtu streamovali své herní seance.

Jedním takovým byl třeba i YouTuber Retroity, který vysílal titul Worm Game (jde o všem známého Hada), jenž byl vydán na Stadii těsně před ukončením provozu. V nabídce hry šly najít i titulky, kde jsou uvedena jména všech osob, které se na Stadii podílely.

Máme navíc i jednu dobou zprávu pro ty z vás, kteří si pořídili proprietární ovladač Stadia Controller. To, že služba končí, ještě neznamená, že jej musíte hned vyhodit. Pomocí speciálního nástroje mu lze povolit režim Bluetooth, abyste jej mohli využít pro hraní na jiných platformách.