Kat v Embracer Group nadále řádí. Švédská holdingová společnost měla zavřít studio New World Interactive, autory taktické multiplayerové akce Insurgency: Sandstorm, která má na Steamu velmi kladné uživatelské recenze.

O kroku Embraceru informoval Nick Calandra, spoluzakladatel Second Wind Group, který se to dozvěděl od svých zdrojů. K zavření studia mělo dojít zřejmě včera ráno. Později to měl potvrdit i jeden zaměstnanec na LinkedIn.

Fanoušci se obávají, co bude s Insurgency: Sandstorm. Hru vydala Focus Entertainment a studio už dříve propustilo část zaměstnanců. Saber Interactive později uvedla vše na pravou míru.

Saber Interactive v prohlášení pro Insider Gaming potvrdila restrukturalizační změny v New World Interactive, které vyústily v propouštění ve studiu. Nicméně, vývoj Insurgency: Sandstorm a neoznámených budoucích projektů má pokračovat. I když nikde není řečeno, že to bude právě v New World Interactive.

Embracer koupil New World Interactive v létě 2020 za nezveřejněnou částku. Studio mělo fungovat nezávisle v rámci divize Saber Interactive. Pracovalo na nějaké neoznámené nové značce. Vedení Embracer dříve varovalo, že bude rušit neoznámené projekty a propouštět ve svých skupinách.

Propuštěni mohou být také vývojáři, kteří v britském studiu Free Radical Design chystají znovuzrození TimeSplitters. Mezitím Embracer propouštěl v německém studiu Fishlabs, které také patří pod Plaion (divize Embracer Group). Týmu byl zrušen neoznámený projekt s pracovním názvem Black. O práci mělo přijít přibližně 50 lidí. Zbytek, zhruba 50 až 70 vývojářů, bude spolupracovat s dalšími studii Plaionu a Embraceru na stávajících společných projektech.

V rámci restrukturalizačního programu Embracer zavřel studia Volition (Saints Row) a Campfire Cabal. Druhá jmenovaná firma byla vytvořena teprve před rokem a pracovali v ní veteráni, co měli na starost Expeditions: Rome, Hitman a Warface. Co se Saints Row týče, série má žít dál. Plus se má zvažovat prodej některých studií, prý i Gearboxu (autorů Borderlands).

Embracer Group v rámci restrukturalizačního programu k 30. 9. 2023 zrušila až 900 pracovních míst. Představuje to 5 % celkové pracovní síly švédské společnosti. Také došlo ke zrušení 15 projektů. Škrty budou pokračovat i v následujících měsících. Více zde.

V letošním roce propouští spousta videoherních firem. Mimo jiné Xbox Game Studios, Epic Games, Sony Interactive Entertainment, Ubisoft, CD Projekt, Unity, Riot Games, Blizzard, Crystal Dynamics, BioWare, Striking Distance, Team17, Frontier Developments nebo Telltale Games.