Embracer Group po velké restrukturaci oznámila plány na rozdělení na tři samostatné společnosti. Tato změna se dotkne i českého studia Warhorse, které na letošní rok připravuje středověký akční RPG titul Kingdom Come: Deliverance 2.

Restrukturalizace Embracer Group trvala devět měsíců. Za tu dobu bylo propuštěno 1300 lidí (8 % pracovní síly), zrušeno téměř 30 her a přestala existovat studia Volition (Saints Row) a Free Radical Design (Timesplitters). Kromě toho bylo prodáno studio Gearbox Software (Borderlands) za 460 milionů dolarů Take-Two Interactive a Saber Interactive se osamostatnil s týmy Fractured Byte, Mad Head Games, Slipgate, New World Interactive, DIGIC, Nimble Giant a Sandbox Strategies.

Připomeňme, že finanční potíže Embracer Group začaly v roce 2023 po krachu transakce za 2 miliardy dolarů. Do společnosti měla investovat Savvy Games Group, kterou vlastní saúdská vláda. Od té doby probíhala rozsáhlá restrukturalizace. Cílem bylo snížit dluh a udělat z Embraceru životaschopnou společnost. To se podle všeho podařilo. Aby nedošlo k dalším podobným problémům v budoucnu, hodlá se Embracer Group rozdělit na tři firmy, které jsou předběžně pojmenované jako Asmodee, Coffee Stain & Friends a Middle-earth Enterprises & Friends.

Pro nás hráče je nejzajímavější firma Middle-earth Enterprises & Friends. Ta se zaměří na ambiciózní AAA tituly pro počítače a konzole, včetně práv na The Lord of the Rings (Pán prstenů), Tomb Raider, Kingdom Come, Dead Island a Killing Floor. Součástí budou týmy Crystal Dynamics, Dambuster Studios, Eidos Montreal, Flying Wild Hog, Tripwire, Warhorse Studios a 4A Games (Metro), stejně tak společnosti PLAION, Freemode, Dark Horse a další.

Coffee Stain & Friends se budou soustředit na nezávislou scénu, AA tituly, live service a bezplatné hry pro počítače, konzole a mobilní zařízení. Rovněž mají dohled nad značkami Deep Rock Galactic, Goat Simulator, Wreckfest, Teardown, Valheim či Satisfactory. Prémiový obsah zahrnuje Coffee Stain, Ghost Ship, Tarsier, Tuxedo Labs, THQ Nordic (remake Gothic) a Amplifier Game Invest.

Asmodee bude zase vydavatel a distributor deskových her pro svých 23 studií a s více než třemi sty značkami. Ty zahrnují oblíbené stolní hry Ticket to Ride, 7 Wonders, Azul, CATAN, Dobble a Exploding Kittens. Asmodee také připravuje širokou škálu licencovaných stolních her na motivy The Lord of the Rings, Marvel, Game of Thrones, Netflix, LEGO a Star Wars.

„Tyto tři subjekty budou samostatnými, veřejně obchodovatelnými společnostmi,“ uvádí se v tiskové zprávě. To každé z nich má umožnit se lépe soustředit na své přednosti a rozvinout potenciál každého z týmů. Také vedoucí jednotlivých studií budou mít blíže k vedení.