Zeštíhlování švédského kolosu bylo opravdu značné. Po velkých nákupech známých studií a značek přišel neúspěch v jednání se Saudskou Arábií. Embracer Group musela během jednoho roku výrazně zaškrtat své výdaje. Kvůli tomu byla nucena ve velkém propouštět, zavírat vývojové týmy a rušit hry.

Během uplynulého roku jsme bez přehánění každý týden četli, že Embracer Group propouští. Teď jsme se z finanční zprávy dozvěděli podrobnosti. Za jeden rok bylo vyhozeno 7761 zaměstnanců, počet interních studií se snížil ze 139 na 103 a prodáno/zrušeno bylo 88 vyvíjených her. Mělo jít o projekty, které ještě nebyly oznámeny.

Od Embracer Group se oddělila divize Saber Interactive a Gearbox Software bylo prodáno Take-Two Interactive. Také byla zrušena studia Volition (Saints Row), Free Radical Design (TimeSplitters) či Piranha Bytes (Gothic, Elex).

Navzdory škrtům má celá Embracer Group ve vývoji 127 her. Mezi nimi je čerstvě odložené Kingdom Come: Deliverance 2 od pražského Warhorse Studios (vyjde 11. února/februára 2025). V plánu jsou také Killing Floor 3, Hyper Light Breaker, Monster Jam Showdown a Titan Quest 2. V Embraceru se chtějí nadále soustředit na vlastní značky. Mimo jiné plánují velké investice do Lord of the Rings.

První čtvrtletí fiskálního roku nebylo pro Embracer Group moc veselé z důvodu srovnání s obdobím, kdy na trh vstoupila úspěšná akce Dead Island 2. Meziročně tak čisté tržby klesly o 24 % na 7,9 miliardy švédských korun (754 milionů dolarů). Pokles tržeb hlásí divize zábavního průmyslu, počítačů i mobilních zařízení. Nejvýraznější pokles (o 34 %) zaznamenaly hry pro PC a konzole, právě z důvodu srovnání s vydáním Dead Island 2. Tahle hra během prvních tří dnů prodala milion kopií. Mimochodem, dostane nový bezplatný obsah.