Přesně dnes, 1. 6., mělo EA Sports oficiálně oznámit Madden NFL 21, další přírůstek do této populární sportovní série. Společnost však změnila své původní plány, aby zareagovala na nedávné dění ve světě spojené se smrtí George Floyda způsobené drsným policejním zásahem. Firma EA ovšem není jediná, kdo na tuto situaci zareagoval. Přidali se k ní i další velké společnosti, jako je například Xbox, Bethesda, Riot Games a Summerfall Studios.

EA Sports ve svém prohlášení na Twitteru uvedlo:

„Stojíme s naší africko-americkou / černou komunitou přátel, hráčů, kolegů a partnerů. Naše okamžitá pozornost je zaměřena na kroky, které můžeme podniknout, aby vedly ke změnám proti nespravedlivému zacházení a systematickému zkreslení, které trápí náš národ a svět.“

„Najdeme si jiný čas na rozhovor s vámi ohledně fotbalu. Protože je to větší než hra, větší než sport, a je třeba, abychom všichni stáli pohromadě a zavázali se změnit.“

Jak již bylo řečeno, EA není jedinou významnou herní společností nebo jednotlivcem, který reagoval na probíhající problémy v Americe související se smrtí George Floyda. Riot Games, vývojáři jedné z nejhranějších her na světě League of Legends a střílečky Valorant, také vydali své prohlášení, stejně jako studio za novou hrou Davida Gaidera Choruse, vývojáři The Last of Us z Naughty Dog nebo Bethesda známá především díky Falloutu a Elder Scrolls. Připojil se dokonce i Marvel či Star Wars, respektive Disney.

„Teď není čas, aby někdo z nás mlčel. Příliš mnoho trpělo v Americe systémovým problémem. Příliš mnoho ztratilo syny, dcery, bratry, sestry, otce a matky. Jsme pro solidaritu, proti rasismu a nespravedlnosti. Nyní je čas, aby se všichni podíleli na boji proti rasismu a násilí. Mnozí z nás v Naughty Dog podporují národní a místní organizace. Zvažte prosím tuto podporu také. Doufáme, že uvidíme začátek trvalé změny pro POC v Americe. Black Lives Matter,“ uvedlo Naughty Dog. Mimo jiné současný ředitel tohoto studia Evan Wells a spisovatel Neil Druckmann darovali peníze různým charitativním organizacím a vlastník studia Sony s tím souhlasil.

Vyjádření další velké herní korporace Activision Blizzard potom zní: „Dnes a vždy podporujeme všechny, kteří stojí proti rasismu a nerovnosti. V naší společnosti – ani v žádné jiné společnosti pro ni místo není. Na černých životech záleží.“

K tomu všemu marketingový manažer Xboxu Aaron Greenberg sdílel své myšlenky a požádal lidi, aby promluvili a podpořili petici, která pomůže najít spravedlnost pro George Floyda.

Ve světě se dějí opravdu šílené věci a je rozhodně dobře, že se k těmto událostem velké herní společnosti nebojí vyjádřit a podporují spravedlnost. Snad už to všechno bude brzy za námi.