Za minulý rok Electronic Arts dosáhla čistých příjmů ve výši přibližně 7 miliard dolarů a hrubý zisk činil více než 5 miliard dolarů, což je o 18 % více oproti předchozímu roku. Přesto generální ředitel Andrew Wilson oznámil propouštění.

Vydavatelský gigant, jenž stojí za hrami jako The Sims, Apex Legends, FIFA nebo Madden, propustí přibližně 6 % celosvětové pracovní síly. Je to 700 až 800 lidí. Společnost doufá, že větší množství zaměstnanců přejde na jiné role ve společnosti. Proces přemisťování a propouštění má být dokončen do konce září a všichni propuštění mohou počítat s odstupným a další výpomocí, včetně jiných forem benefitů. EA počítá, že na vše vynaloží 170 až 200 milionů dolarů.

Dle slov generálního ředitele se ve firmě podívali na připravované projekty a restrukturalizovali některé týmy. Ve společnosti se chtějí více soustředit na své největší značky a budovat kolem nich velké komunity, zapojit tyto hráče pomocí sociálních a tvůrčích nástrojů a přinášet interaktivní příběhové trháky. Wilson měl zaměstnancům napsat, že opouštějí projekty, které nepřispívají k této strategii.

Snad si v EA uvědomují, že hráči netouží pouze po obrovských hrách, ale chtějí také příběhy pro jednoho hráče. Myslím, že zájem jim ukázal remake Dead Space. Jeho tvůrci nyní pracují na akční adventuře s Iron Manem. Ve vývoji jsou ještě dvě, dosud nespecifikované hry s licencí Marvelu. Dále Dragon Age: Dreadwolf od BioWare, nový Mass Effect, nové The Sims, nový fotbal bez licence FIFA, WRC od Codemasters nebo návrat Skate.

EA toho samozřejmě budou mít více, včetně nového NHL, F1 atd. Nejblíže jsou EA Sports PGA Tour (7. 4. na PC, PS5 a Xbox Series X/S) a Star Wars Jedi: Survivor (28. 4. 2023 na PC, PS5 a Xbox Series X/S).

V letošním roce už propouštěly jiné významné firmy, jmenovitě Google, Meta, Microsoft, Amazon/Twitch, ByteDance a Unity.