Je čas zamáčknout slzu. Entertainment Software Association dnes odpoledne oznámila, že už se nebude konat žádné Electronic Entertainment Expo. E3 je oficiálně mrtvá.

Největší veletrh herního průmyslu se konal v Los Angeles, ale nedokázal se přizpůsobit měnícímu se trhu a požadavkům velkých videoherních společností. V roce 2020 byla výstava v důsledku pandemie zrušena, v roce 2021 byla plně digitálně, loňská byla zcela zrušena a letošní pokus s organizátorem PAX, firmou ReedPop, také nevyšel. Údajně z důvodu malého zájmu ze strany vydavatelů.

„Po více než dvou desetiletích pořádání akce, která sloužila jako ústřední výkladní skříň amerického a globálního videoherního průmyslu, se Entertainment Software Association rozhodla E3 ukončit,“ uvedl prezident a generální ředitel ESA Stanely Pierre-Louis pro The Washington Post.

„Víme, že celý průmysl, hráči i tvůrci mají pro E3 velkou vášeň. My tuto vášeň sdílíme. Víme, že je těžké rozloučit se s tak oblíbenou akcí, ale je to správné vzhledem k novým možnostem, které má náš průmysl k oslovení fanoušků a partnerů.“

Na změny poukázal také Pierre-Louis. Zdá se, že E3 zlomili vaz vydavatelé, kteří mají možnost uspořádat vlastní individuální prezentace. Tím pravděpodobně naráží na online formáty Nintenda, PlayStationu, Xbox a dalších firem. Ty jsou od covidu početnější a pro vydavatele levnější než veletrh v Los Angeles. Navzdory tomu se nadále daří Gamescomu v Kolíně nad Rýnem, jenž je více zaměřen na návštěvníky.