Asi není nic nového na tom, že špatné výsledky studentů bývají dost často dávány za vinu přílišnému hraní videoher. Každý hráč se s tím ve svém životě nejspíše setkal a samozřejmě je pravda, že pokud si nedáte pozor a začnete u hraní trávit velké množství času, může z toho vzniknout závislost, což nakonec dokáže ovlivnit celý váš život. Zároveň ale není nic špatného na tom zakončit den hraním nějaké té videohry, u které se hodíte do klidu a vyčistíte si hlavu.

S tímto názorem souhlasí i nedávno vzniklá studie, která začala díky spolupráci univerzit ze Srbska, Kuvajtu a Saudské Arábie. Ty přišly s tím, že hraní videoher může být dobrým zdrojem pro učení. To ale nemění nic na tom, že ve většině případů využívají studenti hraní her jakožto volnočasovou aktivitu, což může dle studie vést k závislosti a následnému poklesu výkonnosti v rámci studia.

Ovšem nesmíme házet všechny do jednoho pytle, jelikož díky studii bylo zjištěno, že pro některé studenty dokáže být hraní her velice přínosné. Jelikož za pomocí dat, která byla nasbírána a následně analyzována na univerzitě v Saudské Arábii, bylo zjištěno, že ti nejlepší studenti tráví více času hraním her, a navíc se ještě zlepšují ve studiu.

„Studenti s vysokými akademickými výsledky tráví více času hraním videoher, doopravdy téměř tolik, kolik věnují vzdělávacím aktivitám a překvapivě stále získávají vysoké akademické známky,“ dočteme se ve studii.

Ta dále uvádí také to, že ti nejlepší studenti dost často využívají metodu „play hard, study hard“, což znamená, že pro ně je hraní her odměnou, kterou se odměňují poté, co splní veškeré své studijní aktivity. Mimo to se studie zmiňuje o tom, že hraní určitých her nám dokáže pomoci v při řešení problému či různých sociálních situací.

Jedná se o opravdu zajímavé výsledky, stále ale musíme brát v potaz, že veškerá data byla brána z poměrně malé skupiny studentů a ještě k tomu v oblasti Středního východu. Data nasbíraná v západních zemích by se mohla lišit, stejně jako by tomu mohlo být, kdyby došlo k rozsáhlejšímu zkoumání.

Jak to máte vy? Pomáhá vám hraní her při učení nebo se u vás jedná o pouhou volno časovou aktivitu? A pokud by vás zajímalo, jestli hry, kromě ovlivňování vašeho studentského či pracovního života, ještě navíc způsobují agresivitu a násilí, můžete se podívat na nejnovější epizodu Indiana.