Rakouská společnost Denuvo, kterou hráči na počítači znají ve spojení s hodně diskutovanou protipirátskou ochranou Denuvo, nabízí své nástroje pro boj s podvodníky na PlayStationu 5. Hry na nejnovější konzoli od Sony mají chránit speciální anti-cheatovací nástroje.

Ohledně Denuva existuje řada negativních komentářů hráčů. Podle nich technologie významně ovlivňuje kvalitu hry, protipirátská ochrana má například snižovat plynulost her. V mnoha případech se tvůrci her pár měsíců po premiéře titulu vzdali ochrany a zveřejnili aktualizaci, která Denuvo odstranila.

Denuvo se účastní oficiálního programu PlayStation 5 Tools and Middleware. Ten poskytne vývojářům na PS5 vhodné nástroje proti podvodníkům a hackerům. Nástroje je možné implementovat přímo do hry. Určeny jsou primárně pro to, aby online byl spravedlivější pro hráče.

Technologie Denuvo byla vytvořena bezpečnostními experty a nadšenci videoher a dle tiskové zprávy nemá žádný negativní dopad na výkon hry a nezasahuje do pracovních postupů vývojářů.

„Denuvo bude pokračovat ve své misi přinést férovost a zábavu zpět do her tím, že poskytne řešení anti-cheat všem vývojářům, kteří chtějí chránit své hry a hráče před hackery a podvodníky na PlayStationu 5,“ píše společnost v tiskové zprávě. Podle průzkumu Global Gaming Survey odsuzuje podvádění 77 procent hráčů a všichni tito hráči uvedli, že kvůli podvodníkům nebudou hrát, což má podle Denuva představovat obrovské riziko při zpeněžení her.

Denuvo má na PlayStationu 5 chránit také offline hraní.