Epic Games bude pokračovat v rozdávání her zdarma, aby na svou platformu přilákat nové hráče. Dosud měla tato strategie přinést 90 milionů registrovaných uživatelů.

Epic Games Store nabízí pravidelně dvě až tři hry zdarma každý čtvrtek od roku 2018. Někdy jsou to novější hry, i když v poslední době jde spíše o méně slavné kousky, kterými si hráči doplňují digitální knihovnu. Epicu se ale tato strategie dosud vyplatila a bude v ní pokračovat i v následujících 12 měsících.

Záměr potvrdil ředitel produktové a obsahové strategie Kyle Billings na letošním Unreal Festu. Hry zdarma považuje za snadný způsob, jak přilákat početnou komunitu. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se na Epic Games Store měsíčně zaregistrovalo průměrně 2,4 milionu lidí.

Na konci roku 2022 měl Epic Games Store měsíčně 68 milionů aktivních uživatelů. Do konce tohoto roku chce mít Epic až 70 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Dosáhnout toho chce vylepšováním svého obchodu. Po seznamu přání má na konci roku dorazit podrobnější vyhledávání a v prvním čtvrtletí 2024 podpora předplatného třetích stran. Dále lepší manažer stahování nebo možnost předběžného stažení.

Billings odhalil další zajímavosti. 50 % hráčů měsíčně hraje pouze obsah, který nevytvořil Epic. To znamená, že nehrají například Fortnite. Naopak 67 % hráčů měsíčně hraje jak hry od partnerů, tak ty od Epicu.

Když byl Epic Games Store spuštěn, sázel na časovou exkluzivitu her, aby hry nebyly dostupné na konkurenčním Steamu. Za jednu roční exkluzivitu měl platit stovky tisíc až miliony dolarů. Takhle měl třeba Metro Exodus a Borderlands 3. Za komiksovou střílečku údajně zaplatil 146 milionů dolarů.

Teď chce vybrané vývojáře podporovat jako vydavatel (případ Alana Wakea 2 od Remedy) a tvůrcům a vydavatelům nabídnout vhodné podmínky. Ty začínají na tom, že si z výdělku ukrajuje jen 12 % a přes program Epic First Run dává vydavatelům půl roku 100 % výdělků za to, že hra bude dostupná v PC verzi pouze na Epic Games Store. Výjimkou je vlastní obchod a webové stránky.

„Produkty zapojené do programu Epic First Run budou uživatelům prezentovány v obchodě pomocí nových exkluzivních odznaků, umístěním na domovské stránce a speciálních kolekcí. Kromě toho budou produkty uváděny v příslušných kampaních obchodu, včetně výprodejů, událostí a případně redakčních článků,“ popisuje Epic Games Store další benefity.

Současná nabídka her zdarma obsahuje Blazing Sails a Q.U.B.E. Ultimate Bundle. Ve čtvrtek bude na týden v nabídce horor The Evil Within a Eternal Threads.

Přilákal vás něčím Epic do svého obchodu?