Čínská nadnárodní akciová holdingová společnost Tencent měla vyčlenit velké množství zdrojů pro akvizice americké herní společnosti za miliardy dolarů. Zasvěcenci věří, že by mohlo jít o nepřátelské převzetí Take-Two Interactive, případně o nákup Electronic Arts.

S informacemi přišli redaktoři TMT Finance, kteří dodávají, že Tencent může nakonec sáhnout po jihokorejských společností - cílem mohou být NetMarble (největší producent mobilních her v Jižní Koreji) a Nexon. Číňané jsou třetím největším akcionářem NetMarble (drží 17,6 procenta), tudíž by získání majoritního podílu nebylo tak obtížné.

Take-Two vlastní mimo jiné divize 2K Games, 2K Sports a Rockstar Games. Součástí je i studio Hangar 13 s pobočkami v Praze a Brně, kde vzniká série Mafia.

Minulý týden Tencent získal většinový podíl studia Klei Entertainment, které vytvořilo nezávislé hry Don't Starve, Mark of the Ninja a nyní pracuje na Griftlands. Zakladatel studia Jamie Cheng uklidnil fanoušky, že zaměstnanci zůstávají na svých místech a budou nadále pracovat na připravovaných projektech. Tencent má zachovat tvůrčí svobodu vývojářů a zajistit ekonomickou bezpečnost.

Klei Entertainment už dříve spolupracovali s Tencentem, zejména při vydání Don't Starve v Číně, kde je hra velmi úspěšná. Ostatně, čínští hráči představují velkou část současné komunity studia.

Přečtěte si také: Tencent dokončil nákup vývojářů Gears Tactics a Warframe

Tencent vlastní procenta v mnoha západních videoherních společnostech. Na konci minulého roku koupil tvůrce Warframe a Gears Tactics - britské studio Splash Damage. Tentokrát se má ale čínský gigant připravovat na něco mnohem, mnohem většího. Pokud by skutečně koupil Take-Two nebo EA, tak se bavíme o podobně velké akvizici jako předvedl Microsoft se ZeniMaxem, respektive Bethesdou.

Připomeňme, že v roce 2008 se EA pokusila koupit Take-Two. Jak je to možné? O dva roky dříve přišel vydavatel GTA o 184,9 milionu dolarů a jeho šéf byl obviněn z padělání finančních údajů a musel zaplatit pokutu 7,3 milionu dolarů. Na jeho místo nastoupil Strauss Zelnick (bývalý prezident 20th Century Studios), který čelil neočekávaným problémům.

Přečtěte si také: Pokuta 7,8 milionu eur pro vydavatele a Steam za geografické blokování her v EU, včetně Česka

Nejprve EA nabídli 25 dolarů za akcii, kdy cena akcie Take-Two byla kolem 16 dolarů. V druhém kolem 26 dolarů za akcii. Obě nabídky ale společnost odmítla, Zelnick věřil v úspěch Grand Theft Auto IV od Rockstar Games. Pak ale EA oslovila samotné akcionáře a chtěla tímto způsobem získat kontrolu nad aktivitami vydavatele – nepřátelské převzetí. Na to reagoval Zelnick, zveřejnil prohlášení s 10 důvody, proč by akcionáři neměli své akcie prodávat.

29. 4. vyšlo GTA 4 a během prvního měsíce prodalo přes 8,5 milionu kopií. Gangsterská akce byla úspěšná, cena akcie Take-Two vzrostla na 27,31 dolarů a EA už se o nic nepokusila. Dá se říct, že čtvrté GTA zachránilo Take-Two.