Známý herní spisovatel a designér Chris Avellone je nevinný. V červnu to budou tři roky, co byl dvěma ženami na Twitteru obviněn z obtěžování a predátorského chování.

S ohledem na tato obvinění s ním několik studií rozvázalo spolupráci, zejména polské studio Techland, které připravilo zombie akci Dying Light 2: Stay Human, a Paradox Interactive pro Vampire the Masquerade - Bloodlines 2.

Žaloba dvou žen byla teď stažena, Avellone byl zproštěn viny a obdržel od nich také veřejnou omluvu a sedmimístné odškodné. To ale samozřejmě nevynahradí vše, co si autor jedněch z nejlepších videoherních scénářů musel za téměř tři roky vytrpět.

Dvě ženy, které stály za původními obviněními, Karissa Barrows a Kelly Rae Bristol, ve společném prohlášení tvrdí, že jejich veřejná prohlášení byla špatně interpretována. De facto popřely vše, včetně případů obtěžování, které v červnu 2020 barvitě popisovaly na Twitteru.

„Pan Avellone žádnou z nás nikdy sexuálně nezneužil,“ uvádějí ženy v prohlášení. „Nemáme žádné informace o tom, že by kdy sexuálně zneužíval nějaké ženy. Nemáme žádné poznatky o tom, že by pan Avellone někdy zneužil firemní prostředky společností, pro které pracoval. Cokoli, co jsme o panu Avellonovi dříve řekly nebo napsaly v opačném smyslu, nebylo naším záměrem.“

Prý chtěli podpořit ženy ve videoherním světě a jejich slova byla nesprávně interpretována a kvůli tomu naznačovaly konkrétní obvinění z nevhodného chování. „Záleží nám na bezpečnosti, ochraně a zastupování žen, menšin, osob LGBTQIA+ a všech dalších komunit, které jsou ve videoherním průmyslu vystaveny perzekuci,“ uvádějí.

„Věříme, že pan Avellone sdílí touhu tyto komunity chránit a pozvednout. Jsme přesvědčeni, že si zaslouží plnohodnotný návrat do herního průmyslu, a v těchto snahách ho podporujeme,“ dodávají ženy v prohlášením.

Avellone ocenil ochotu paní Barrows a paní Briston spolupracovat na upozornění na tyto problémy v herní komunitě. Také požádal, aby všichni respektovali soukromí Barrows a Briston.

Informace o tom, zda se Avellone do videoherního průmyslu vrátí a případně kdy, neprozradil. Dříve pracoval na Planescape: Torment, Baldur's Gate, Fallout 2, Fallout: New Vegas, Icewind Dale, Prey, Divinity: Original Sin 2, Wasteland 2, Star Wars Jedi: Fallen Order a na mnoha dalších titulech.