České nezávislé studio Neronian dnes představilo survival Middle Ages: Peasants & Knights, který hráče přenese do středověkého světa inspirovaného Evropou 14. století, kde budou muset uplatnit své dovednosti a um, aby přežili.

„Middle Ages není jen další hra o přežití, je to hardcore simulace středověku – od shánění surovin přes řemeslnou výrobu až po budování vesnic a hospodaření. To vše s unikátními mechanikami týkajícími se systému inventáře či realistického craftingu a poháněné Unreal Enginem 5," říká Jan Kolek, spoluzakladatel studia a lead developer.

Na hráče má čekat drsný středověký svět. Abyste v něm přežili, bude to vyžadovat úsilí, strategii, a i trochu štěstí. Jednou z klíčových mechanik je tzv. true inventory systém – hráč si může vzít jen tolik věcí, kolik by ve skutečnosti pobral a unesl. Najít efektivní způsoby získání, transportu a uložení zásob bude to, co rozhodne o úspěchu/selhání. Imerzivní zážitek doplní detailní crafting z pohledu první osoby inspirovaný skutečnými historickými postupy.

„Ústředním motivem hry je nejen svoboda volby vlastního osudu, ale i okamžitá či opožděná odezva okolí na tyto rozhodnutí. Hráči si mohou vybrat, zda se spokojí se skromným přístřeškem a malým políčkem pod správou pána, nebo zda vezmou osud do svých rukou a pokusí se bojem či obchodováním získat dostatek prostředků pro stavbu vesnice a hradu k získání kontroly nad vlastním územím. Ke spokojenému životu vede mnoho cest, od chovu hospodářských zvířat a pěstování plodin až po vyhánění lapků z hvozdů vlastnoručně ukovaným mečem,“ doplňuje Jan Hejkal, spoluzakladatel studia a lead designér.

Middle Ages: Peasants & Knights vyjde v předběžném přístupu na konci roku 2025. Steam potvrzuje české titulky, zatímco oficiální popisek od vývojářů nevylučuje v budoucnu další platformy. Tedy ve hře jsou i konzole.