Český videoherní průmysl posiluje vazby s Japonskem. Asociaci českých herních vývojářů (GDA) se podařilo podepsat dokument o spolupráci s japonskou Computer Entertainment Supplier’s Association (CESA). Stalo se tak 13. 6. letošního roku v prostorách Českého velvyslanectví v Tokiu za přítomnosti vicepremiéra Ivana Bartoše.

„Cílem této formální dohody je posílit vazby mezi českými a japonskými herními vývojáři, podpořit vzájemnou výměnu informací, znalostí, zkušeností a navázat nové kontakty,“ uvádí GDA.

Japonsko patří mezi světovou špičku v oblasti videoher. Pavel Barák z GDA by chtěl do České republiky přivést nové firmy, vydavatele či investory, stejně tak by rád příští rok vyvezl české společnosti na veletrh Tokyo Game Show. Mezitím japonští kolegové obdrželi pozvánku na konferenci Game Developers Session, jež se uskuteční v prosinci v Praze.

„Chtěli bychom přivést firmy, které buď plánují expanzi do středoevropského regionu, případně se jedná o investory či vydavatele, kteří by měli zájem o české tituly z pohledu investice, či financování dokončení vývoje hry a její vydání,“ dodal Barák.

„V Japonsku, kde videohry v podstatě vymysleli, má herní trh hodnotu 2,1 trilionu jenů. To sice jen tak nedoženeme, ale obrat 7,5 miliardy korun v Česku taky není špatný. I proto se mnou do Japonska vyjel i Pavel Barák, předseda Asociace českých herních vývojářů, a Zdeněk Ledvina, vedoucí katedry e-sportu na Univerzitě Karlově,“ shrnul cestu vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na svém twitterovém účtu.