Od konce minulého roku se v české strategii s vlaky veřejně testuje multiplayer. Ten se konečně dostal do stabilní fáze a autor Jan Zelený je připraven ho vydat. K vydání dojde už dnes, 11. 4. 2022.

„Hra pro více hráčů je zdá se už nějakou dobu stabilní, tak ji pojďme vydat, ať můžu dokončovat další rozpracované věci,“ oznámil Honza na sociálních sítích.

Mashinky v multiplayeru podporují až 8 hráčů na stejné mapě, včetně těch ručně vytvořených. Připojení je peer 2 peer, ale hru můžete hostovat bez veřejné IP. Samozřejmě nechybí možnost chránit svůj server heslem.

„S touto aktualizací je hra Mashinky blíže přidání poslední historické éry, letadel, více obsahu týkajícího se vozidel a variability budov, více speciálních událostí a poté konečně k plnému vydání verze 1.0,“ uvádí autor.

SPOLUPRÁCE X SOUPEŘENÍ

Společnosti a hráči jsou v logice hry odděleni, takže se můžete kdykoli během hraní připojit k ostatním hráčům v jejich společnostech nebo založit svou vlastní.

Na questech může spolupracovat více společností (některé questy jsou sdílené záměrně), můžete s přáteli bojovat o zdroje nebo spolupracovat na zásobování průmyslových budov a rozdělit si produkty. Svou společnost můžete také chránit heslem, takže se nikdo nemůže volně připojit k vašemu přepravnímu impériu. Můžete také sdílet celou svou železniční síť s jinou společností a případně nastavit hranice umístěním speciálního signálu, umožňujícího vjezd pouze pro vlastníka tratě.

Společnosti mají svá hodnocení výkonnosti, která se zobrazují v novém okně společností (včetně podrobných grafů) od 0 do 1000 bodů. V podstatě to ukazuje, jak je firma úspěšná. Navíc se podle toho mění vzhled i vašeho firemního sídla.

Ke komunikaci se svými spoluhráči můžete použít chatovací okno (pomocí ~ nebo ikony) a snadno přidat umístění na mapě nebo objekt do svých zpráv kliknutím na něj při psaní zprávy. Každý může kamerou přenést na podmět diskuze kliknutím na tyto hypertextové odkazy, což usnadňuje například plánování společné strategie.

Můžete také vidět "kurzor" každého hráče na mapě a pokud někdo vstoupí do režimu první osoby, změní se vzhled jeho kurzoru v herním světě, a můžete vidět nejen jeho pozici, ale také směr pohledu. Můžete tak snadno spolu chodit světem, řídit vozidla, vzájemně se kupříkladu pronásledovat po střechách budov nebo třeba společně vykolejit vlak. Zábava už není jen v doručování nákladu, ale multiplayer otevírá zcela nové možnosti :D

Pro podporu hry pro více hráčů bylo do každé stanice přidáno hodnocení distribuce nákladu. Je důležité vyzvedávat náklad často, aby bylo hodnocení vaší stanice vysoké. V opačném případě může průmysl upřednostnit jinou stanici nebo, když vaše hodnocení klesne na nulu, přerozdělí váš náklad jinam.

Díky několika velkým optimalizacím nejen pro multiplayer běží hra plynuleji i v režimu pro jednoho hráče. V multiplayeru by nárůst fps mohl být ještě o trochu větší díky tomu, že pouze server počítá cesty a herní logiku a vyhodnocuje skripty. To pomáhá nejen zpříjemnit plynulost hraní, ale také zabraňuje podvádění nebo lokálním upravám hry, které by mohly někoho zvýhodnit.

Na druhou stranu jsou steam workshop mody povoleny i v multiplayeru a hra automaticky kontroluje a aktualizuje seznam použitých modů při připojení k serveru.

Kromě mnoha oprav, které jsou také součástí této aktualizace, fungují konečně žluté řetězové signály tak, že každý vlak nejprve zkontroluje svou cestu, zda může následující blok bezpečně opustit a případně zůstane stát ještě před řetězovým návěstidlem.

Došlo také k vylepšení stínů, opravení štětců v editoru, omezovače FPS, nenakládání vlaků, několik vzácnějších pádů a více než 200 dalších drobných chyb.

Hru pro více hráčů spustíte povolením této možnosti v okně nastavení pro novou hru nebo spusťte server přímo při hraní jedné z vašich už rozehraných her. Můžete také chránit svůj server heslem, připojit se k jinému serveru ze seznamu přátel ve službě Steam, spustit svůj vlastní server bez veřejné IP adresy a bavit se společně se svými přáteli. Předvolba zůstane v souboru uložená, takže při příštím načtení této hry bude Váš server znovu online.