U příležitosti konce roku jsem se obrátil na české distributorské společnosti a zástupce s otázkami týkající se roku 2023 a očekávání roku 2024, ale bohužel odpověď jsem obdržel pouze od dvou zástupců. Předevčírem jsem vám přinesl odpovědi od firmy Playman. Dnes se podíváme na odpovědi od českého zastoupení PlayStationu.

ROK 2023 POMALU KONČÍ A NEJVĚTŠÍ HITY UŽ JSOU NA PULTECH OBCHODŮ. KDYŽ SE OHLÉDNETE ZA LETOŠNÍM ROKEM, JAKÉ HRY/PRODUKTY BYSTE VYZDVIHLI A PROČ?

Rok 2023 byl z pohledu videoher extrémně silný a ne-li ten vůbec nejsilnější. Jsme velmi rádi, že do takto silného roku jsme i my mohli přispět řadou skvělých her a produktů.

U produktů bychom určitě vyzdvihli náš modifikovatelný ovladač DualSense Edge, PlayStation VR2 a nově vydaný Access ovladač, který zpřístupňuje hraní dalším lidem, kteří by to bez něj měli komplikované. Letos jsme také oznámili remote play zařízení PlayStation Portal a dvojici nových sluchátka Pulse Explore a Pulse Elite. Tyto produkty vyjdou začátkem roku 2024.

Co se her týká, tak tam si těch zmínek dovolíme více, jelikož v tomto roce jsme vydali skvělé tituly, ať už z dílny našich PS Studios nebo partnerů třetích stran. Příběhové DLC Burning Shores pro Horizon Forbidden West, které zavedlo hráče společně s Aloy do postapokalyptického Los Angeles. Hogwarts Legacy, které v rámci partnerství nabídlo na naší platformě unikátní side quest se strašidelnější tématikou. Pro PS VR2 Horizon Call of the Mountain, který oslnil nejen dechberoucí grafikou. Final Fantasy XVI na hráče dýchlo Game of Thrones tématikou, skvělými postavami a silným příběhem. EA zvládlo nelehký úkol s transformací své hlavní značky na EA SPORTS FC24 na jedničku. Santa Monica Studio překvapila všechny hráče bezplatným DLC pro God of War Ragnarök s názvem Valhalla během The Game Awards.

A takto bychom mohli pokračovat dále a dále. Nelze to ovšem ukončit jinak než hrou Marvel’s Spider-Man 2 od studia Insomniac Games, které potvrdilo své kvality a za toto pokračování her Marvel’s Spider-Man a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, ve kterém hráči hrají za oba herní Spider-Many, si vysloužili nominaci na Game of the Year v rámci každoročních The Game Awards (celkem 7 nominací).

JE NAOPAK NĚCO, DO ČEHO JSTE VKLÁDALI VELKÉ NADĚJE, ALE NEVYŠLO TO PODLE VAŠICH PŘEDSTAV?

S rokem 2023 jsme obecně velmi spokojeni, ale samozřejmě, i když se daří, tak je stále prostor ke zlepšení.

JAK TO VYPADÁ S ČESKOU LOKALIZACÍ. MŮŽEME SE V NADCHÁZEJÍCÍM ROCE TĚŠIT NA VÍCE HER S ČESKÝMI TITULKY?

Jsme velmi hrdí na to, že AAA hry od studií, která patří do rodiny PS Studios, vychází s českými titulky a lokalizace herních titulů do českého jazyka zůstává naší prioritou. 

CO MŮŽEME ČEKAT V ROCE 2024? DO JAKÝCH HER/PRODUKTŮ VKLÁDÁTE NEJVĚTŠÍ NADĚJE?

Hned začátkem roku, konkrétně 12. ledna 2024, se hráči mohou těšit na remote play zařízení PlayStation Portal a Pulse Explore sluchátka. O pouhý týden později dorazí The Last of Us Part II Remastered pro konzole PS5. Krom předpokládaných technických úprav a využití funkcí PS5 konzole nabídne hra také nový roguelite mód No Return a Lost Levels.

Další již oznámenou hrou je live-service střílečka Helldivers II, která vyjde na konzole PS5 a PC 8. února 2024. Během The Game Awards bylo také odhaleno datum vydání konzolové exkluzivity Rise of the Ronin, z dílny známého studia Team Ninja. Hra vyjde exkluzivně na PS5 22. března 2024.

A tím naše aktivity a plány pro rok 2024 rozhodně nekončí. Nechte se překvapit 😉