U příležitosti konce roku jsem se obrátil na české distributorské společnosti a zástupce s otázkami týkající se roku 2023 a očekávání roku 2024, ale bohužel odpověď jsem obdržel pouze od dvou zástupců. Tím prvním je firma Playman z Hradce Králové, která vlastní Comgad a donedávna zastupovala Ubisoft. Také distribuovala Cyberpunk 2077, Dying Light 2, Farming Simulator nebo hry od Focus Entertainment.

ROK 2023 POMALU KONČÍ A NEJVĚTŠÍ HITY UŽ JSOU NA PULTECH OBCHODŮ. KDYŽ SE OHLÉDNETE ZA LETOŠNÍM ROKEM, JAKÉ HRY/PRODUKTY BYSTE VYZDVIHLI A PROČ?

Skoro každý titul, který jsme letos vydali, byl něčím zajímavý. Nejen jako hra sama o sobě, ale co jsme kolem toho dělali, zařizovali a vymýšleli. Těžko se z té spousty něco vybírá, ale určitě stojí za zmínku Diablo IV a Call of Duty: Modern Warfare 3 od Activisionu, Lords of the Fallen od CI Games, Cyberpunk 2077 Ultimátní edice od CD Projektu RED, Dead Island 2, PayDay 3 a Wo Long od Plaionu, Hot Wheels Unleashed 2 a Ride 5 od Milestonu, Aliens Dark Descent a Atlas Fallen od Focusu, RoboCop Rogue City od Naconu, Farming Simulator 22 Premium Edition od Giants a taková pomyslná třešnička na dortu byl Last Train Home od českého studia Ashborne pod vlaječkou THQ Nordic.

JE NAOPAK NĚCO, DO ČEHO JSTE VKLÁDALI VELKÉ NADĚJE, ALE NEVYŠLO TO PODLE VAŠICH PŘEDSTAV?

Naše práce není o našich splněných nadějích, protože kvalitu hry neovlivníme. My hodnotíme naši přípravu titulů pro náš trh, a hlavně pro české a slovenské hráče. To jsme si vždy splnili dle našich představ. K tomu letos vyšla spousta zajímavých spoluprací, a že jsme si jich navymýšleli opravdu hodně. Obecně nám přijde, že jsou hráči a obchodní partneři spokojení. A to nám dělá velkou radost.

JAK TO VYPADÁ S ČESKOU LOKALIZACÍ. MŮŽEME SE V NADCHÁZEJÍCÍM ROCE TĚŠIT NA VÍCE HER S ČESKÝMI TITULKY?

Samozřejmě příští rok vyjdou další hry s českými titulky a kdekoliv to půjde, tam je budeme tlačit. K tomu samozřejmě nejlépe pomůže zájem trhu, kterým my můžeme pobídnout vydavatele. Nyní jsou ohlášeny dvě hry s českými titulky: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl a Kingdom Come: Deliverance na Switch. Takže pokud jsou ty hry zajímavé pro vás nebo vaše blízké, neváhejte a podpořte je předobjednávkou krabicové verze hry 😊

CO MŮŽEME ČEKAT V ROCE 2024? DO JAKÝCH HER/PRODUKTŮ VKLÁDÁTE NEJVĚTŠÍ NADĚJE?

Zatím o spoustě nových her vůbec nevíme, ale z těch oznámených se těšíme na Banishers: Ghosts of New Eden, Kingdom Come: Deliverance na Switch, Warhammer 40,000: Space Marine II nebo již zmiňovaný Stalker 2.

BONUSOVÉ OTÁZKY

JAKÁ HRA VÁS Z POHLEDU PŘÍPRAV NEJVÍCE BAVILA?

Petr: Za mě asi nejvíce Last Train Home. Přímá kooperace s vývojáři, zajímavé dárky a nakonec release party byly opravdu zábavné a zároveň novou výzvou a zkušeností.

Milan: Čím více práce, tím více zábavy. Takže z toho hlediska u mě příprava vydání hry Cyberpunk 2077 Ultimate Edition jednoznačně převálcovala všechny ostatní letošní hry. A hned za ním Last Train Home.

Martin: Práce na všech našich hrách je zábava :) Nejvíc mě bavil Cyberpunk 2077 Ultimate Edition, Přeci jen CD Projekt RED je světové studio ze sousedního nám blízkého Polska.  

JAKO HRÁČE, JAKÁ HRA Z VLASTNÍ DISTRIBUCE VÁS LETOS NEJVÍCE CHYTLA?

Petr: Z toho, co jsem zatím stihl, tak asi Aliens: Dark Descent. Kombinace taktické strategie v real-time hororovém hávu byla úplně skvělá. Nemohu ale ani opomenout Hot Wheels Unleashed 2, který občas hraji s přítelkyní. Naštěstí to oba bereme sportovně.

Milan: Asi nejvíce Asterix & Obelix Heroes, což je taková kombinace Hearthstone a tahové strategie Heroes of Might and Magic v prostředí Asterixe, to můžu :)

Martin: Nejvíce asi Call of Duty Modern Warfare 3, ale mám rád i Crashe.

Vašek: Mě teď s ročním zpožděním nejvíce chytlo A Plague Tale: Requiem.

KTERÉ VAŠE PŘEDOBJEDNÁVKOVÉ DÁRKY JSTE MUSELI MÍT DOMA?

Petr: Za mě asi litografie. Jednak díky krásným artworkům a taky je to takové memento na to, když jsem ji hrál. Takové fotky z dětství pro hráče.

Milan: Jednoznačně limitovanou krabicovku hry Last Train Home se všemi předobjednávkovými bonusy, to jsem si nemohl nechat ujít.

Vašek: Já si beru bandany, protože je prakticky využiji.