V brněnském studiu Amanita Design, kde vznikly nezávislé úspěšné tituly Happy Game, Creaks, Chuchel, Samorost nebo Botanicula, mají důvod k radosti. Jejich připravovaná hra Phonopolis získala cenu Excellence in Visual Art na již 26. ročníku vývojářské konferenci GDC v San Franciscu. Tato cena se uděluje titulům s nejpůsobivějším výtvarným zpracováním.

Phonopolis je dystopický počin tříčlenného týmu, který je původně vytvářen z lepenky. Dalo by se říct, že navazuje na temnější Happy Games, jeho příběhem se totiž prolínají témata jako manipulace či individualismus. Navzdory tomu si drží typický nadhled a hravost Amanity. Zhostíme se role Felixe, nenápadného mladíka, jenž spolu se svými spoluobčany nevědomky čelí velké hrozbě. Autoritářský Vůdce města se chystá skrze všudypřítomné ampliony rozeznít Absolutní tón a nadobro ovládnout kolektivní mysl všech lidí ve městě. Jen šťastnou náhodou si Felix jako jediný z obyvatel uvědomí, co se může stát, a pokusí se Vůdcův plán překazit.

Phonopolis bohužel nemá datum vydání ani oznámené platformy. Jistotou je PC (Steam).

V rámci studentských her byla do užšího výběru nominovaná Planetka od Terezy Kotěšovcové z Akademie múzických umění v Praze. V té hrajete za malou vnímající planetu. Vaším úkolem je udržovat si svůj ekosystém, vytvářet nové druhy rostlin a objevovat skryté síly ve svém nitru. Ty budete potřebovat v boji s lidmi, kteří mají v úmyslu vytěžit všechny vaše zdroje a je jim jedno, jestli vás během toho zabijí.

Planetku si můžete bezplatně stáhnout do svého počítače a zahrát. Má pouhých 41 MB. Ještě tento měsíc má být dostupná na Steamu.

Loni byl v rámci Independent Games Festivalu nominován experimentální sci-fi titul Afterglitch od Vladimíra Kudělky, ale do užšího výběru se nedostal. V Amanitě mají s podobnými cenami zkušenosti. V roce 2007 vyhrála Samorost 2 cenu za nejlepší hru pro webové prohlížeče. O rok později Amanita zabodovala s Machinarium, které si odneslo stejnou cenu jako nyní Phonopolis. Totožnou cenu vyhrál i Chuchel v roce 2018. Ten byl navíc nominován ještě za audio. Teď už letošní vítězové:

  • Seumas McNally Grand Prize: Venba (Visai Games)
  • Best Student Game: Once Upon a Jester (Bonte Avond / Crunching Koalas)
  • Excellence in Audio: Rhythm Doctor (7th Beat Games / 7th Beat Games, indienova)
  • Excellence in Design: Cryptmaster (Paul Hart & Lee Williams / Akupara Games)
  • Excellence in Narrative: Mediterranea Inferno (Lorenzo Redaelli, EYEGUYS / Santa Ragione)
  • Excellence in Visual Arts: Phonopolis (Amanita Design
  • Nuovo Award: Anthology of the Killer (Thecatamites, Tommy Tone, A. Degen / Thecatamites)