České studio Bohemia Interactive upozorňuje na zneužití hry Arma 3. Po sociálních sítích se šíří záběry, které mají pocházet z izraelsko-palestinského konfliktu. Ve skutečnosti jsou ale ze známé vojenské simulace.

„Je pro nás skličující vidět, že hra, kterou všichni milujeme, je takto zneužívána,“ uvedlo studio a poděkovalo všem, kteří aktivně pomáhají taková videa vyvracet na různých sociálních sítích.

Záběry z Army 3 využívají příznivci Hamásu. Například na Twitteru se šíří video s dvěma sestřelenými vrtulníky. Příspěvek uvádí, že jde o skutečné záběry izraelských vrtulníků sestřelených Hamásem. Agentura Reuters vystopovala video na YouTube, kam bylo nahráno několik dnů před brutálním útokem Hamásu na Izrael z Gazy. Záznam dole.

Záběry z Army 3 byly dříve vydávány za videa z války na Ukrajině. Studio v té době před vytvářením falešných zpráv varovalo. Současně zveřejnilo seznam tipů, podle nichž by mělo být možné rozlišit pravé záběry od nahrávek vytvořených v Armě 3. Tento seznam zahrnuje body jako nízké rozlišení, roztřesenou kameru, absenci zvuku a lidských postav v pohybu či příliš tmavý obraz, tedy snahy zakrýt nedokonalosti a skutečnost, že jde jen o záběry z videohry.