Ze zaregistrovaných patentů společnosti Sony se postupně dozvídáme zajímavé informace - nedávno to byl patent pro ovladač s měřením pulsu a potu. Nejnovější patent nám servíruje novou technologii, která může být využita pro DualShock 5. Japonská společnost podle tohoto patentu má v úmyslu vybavit novou verzi svého ovladače bezdrátovým nabíjením.

Patent byl podán v létě minulého roku u Světové organizace duševního vlastnictví (World Intellectual Property Organization). Patent zahrnuje nejen samotný ovladač, ale také adaptér, který má bezdrátové nabíjení umožnit.

„Bezdrátový nabíjecí adaptér, který lze připojit k hernímu ovladači, může být indukčně připojen k nabíjecí základně a bezdrátově nabíjet baterie v ovladači,“ stojí v dokumentu patentu. Na nákresech vidíme zařízení i s dodatečnými tlačítky, které lze naprogramovat stejně jako DualShock 4 Back Button (náš hardware test), což společně s informací o nabíjení těchto tlačítek indikuje, zda náhodou Sony nezamýšlela použít toto řešení právě pro Back Button. Nakonec se ale mohla rozhodnout pro jednodušší verzi Back Buttonu bez možnosti přídavné bezdrátové baterie. Pokud by ale nápad společnost využila u PS5, mohla by takto vyřešit problém, který trápil DualShock 4 u PlayStationu 4.

Zpět k patentu. V dokumentech ještě stojí, že by adapter mělo být možné využívat zvlášť pro ovládání her. Což by bylo celkově zajímavé a dokázal bych si představit, že toto zařízení bude Sony prodávat samostatně, stejně jako Back Button. K tomuto novému zařízení by byla ještě nabíjecí základna. Ta by měla umožnit i nabíjení více DualShock ovladačů najednou.

Tak uvidíme, zda bude patent využit u PlayStationu 5. Nová konzole vyjde koncem letošního roku. Fanoušci PlayStationu čekají na nové informace a už jsou netrpěliví. Mezitím se hojně spekuluje a probírají se možnosti konkurenčního Xboxu Series X, jenž se odhalil v celé své kráse, včetně zajímavých funkcí. Komunita kolem PlayStation by už ráda znala detaily o nové generaci své oblíbené konzole, viděla její design a seznámila se s cenou.

Co víme o PS5:

  • Standardem je rychlý SSD disk
  • Kompatibilita s PlayStation VR
  • Podpora 3D zvuku, ray tracingu a 8K TV (pro Blu-ray filmy)
  • Kompatibilita s PS4 hrami (tady není jisté, zda se všemi)
  • Nový DualShock s lepšími vibracemi a adaptivními triggery
  • Podpora fyzických verzí her