Podoba a funkce ovladače DualShock 5 zůstávají záhadou, kterou nejspíš vyřeší až konečné odhalení konzole. Přesto se k nám ale tu a tam dostane střípek informací týkajících se nového gamepadu. Například už víme, že by údajně klasický touchpad DualShocku 4 měla nahradit víceúčelová miniobrazovka. Stejně tak by měla doznat změn i jednotlivá tlačítka a páčky, jejichž odezva by měla být mnohonásobně lepší a hráčům by měla poskytnout mnohem intimnější herní zážitek.

O nejnovější a pravděpodobně i nejzajímavější z potenciálních funkcí pátého DualShocku se tentokrát dozvídáme pomocí patentu, který si dle RespawnFirst nechala Sony zaregistrovat. Podle všeho by měl ovladač pomocí již zmíněných páček sbírat biologickou odezvu, tedy sledovat váš puls a hladinu potu. Na jejich základě by pak měl upravit herní zážitek tak, aby se přizpůsobil podle rychlosti srdečního tepu či množství vylučovaného potu. To by mělo pomoci především hráčům, kteří se ve hrách perou s těžší obtížností. Mimo to by však údajně ovladač měl zvládat monitorovat i tepelnou aktivitu.

Sony ale neopomněla ani virtuální realitu, a tak si údajně nechala patentovat i průlomovou technologii ovladače založeného na sledování otisků prstů.

Je jisté, že se takových vychytávek určitě nedočkáme hned v den vydání pátého PlayStationu a prozatím tak zatím můžeme jen spekulovat, co vlastně konzole nabídne. Dostupné náznaky totiž zatím moc neprozradily, a tak můžeme jen doufat, že Sony ono mučivé mlčení prolomí co nejdříve.