Po delší době je tady dobrá zpráva pro Microsoft. Přibližně 75 % britských hráčů podporuje akvizici Activisionu Blizzard, uvedl britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA).

CMA před časem vyzval britskou veřejnost, aby se vyjádřila k fúzi za téměř 69 miliard dolarů. Úřad obdržel více než 2 100 e-mailů a přibližně tři čtvrtiny z nich byly obecně ve prospěch akvizice a přibližně čtvrtina byla obecně proti fúzi.

„Z více než dvou tisíc zpráv, které jsme obdrželi, jich zhruba 75 procent obsahovalo veskrze pozitivní názory na danou akvizici, zatímco každý čtvrtý účastník průzkumu byl veskrze proti této transakci. Pouze malá část zpráv neměla konkrétní postoj k této záležitosti,“ shrnuje situaci CMA.

CMA v rámci svého brífinku sdílela nejčastěji odpovědi. Britská veřejnost se shoduje na tom, že Sony a Nintendo jsou v oblasti konzolových her silnější než Microsoft a fúze pomůže Microsoftu jim více konkurovat.

Fúze je reakcí na obchodní model Sony pro PlayStation, který v minulosti zahrnoval zajištění exkluzivního obsahu nebo předčasného přístupu k populárním multiplatformním herním sériím, jako jsou Final Fantasy a Silent Hill,“ poukazují hráči na to, co Sony dělá i nyní. Ti také nechápou obavy z exkluzivity sérií jako Call of Duty. Jako příklad dávají Minecraft, jenž i po odkoupení studia Mojang zůstává na konzolích PlayStation a dostává všechny aktualizace.

„Vzhledem k multiplayerové povaze série Call of Duty je nepravděpodobné, že by se z ní stala exkluzivita. Pokud by k tomu však došlo, vznikla by v herním průmyslu mezera, kterou by mohly zaplnit konkurenční multiplatformní střílečky,“ dodávají hráči. Ti si také uvědomují, že akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft by přiměla Sony k lepším službám, například k vylepšení předplatného PlayStation Plus a tvorbě her, které budou konkurovat Call of Duty.

„Plány Microsoftu přidat hru Call of Duty do své služby Game Pass umožní více hráčům sáhnout po hře za nižší cenu. Pokud se cena služby Game Pass zvýší, mohou se hráči vrátit k nákupu vlastních titulů,“ mají jasno hráči.

Ve zprávě jsou pochopitelně také argumenty proti. Tady se objevuje, že Microsoft již dominuje v oblasti operačních systémů pro PC a tato fúze je pokusem získat podobné postavení v oblasti her.

„Jednalo by se o největší akvizici v historii her, která by připravila půdu pro potenciální řadu budoucích akvizic vydavatelů, jako jsou Take Two, EA, Ubisoft, čímž by se zvýšila koncentrace na trhu,“ zní další argument, proč dohodu Microsoftu s Activision Blizzard zablokovat.

REGULAČNÍ ORGÁNY EU ŽÁDAJÍ O NÁZOR KONKURENCI

Regulační orgány EU se obrátily na jiné videoherní společnosti, aby posoudily obavy z odkoupení Activisionu Blizzard firmou Microsoft. Jde o 91stránkový dotazník a podle osoby obeznámené s touto záležitostí obdrželi dotazník nejen vydavatelé, ale i vývojáři a distributoři.

Podle agentury Reuters se Evropská komise ptá, jakou strategii může Microsoft zvolit po odkoupení Activisionu Blizzard. Zda strategie zahrnuje:

  • Snížení kvality her, kvalitnější hry exkluzivně pro Xbox nebo upgrady pouze pro Xbox.
  • Zvýšení maloobchodní ceny her na konkurenčních konzolích a jejich pozdější vydávání.
  • Exkluzivita na některý obsah a funkce

Připomeňme, že 9. 12. jsme se oficiálně dozvěděli, že Federální obchodní komise (FTC) bude společnost žalovat kvůli akvizici Activisionu Blizzard. FTC ovšem nežádá o předběžné opatření, aby akvizice byla zablokovaná. Stížnost nepodala u federálního soudu, ale u svého vlastního správního soudu. Jinými slovy, nebrání tomu, aby Microsoft koupil Activision Blizzard. Jde tak spíše o snahu prodiskutovat podmínky; první projednávání je stanoveno až na 2. 8. 2023.