Clash of Clans, Brawl Stars nebo Clash Royale jsou bezpochyby velice zvučné tituly ve světě mobilních her. Stojí za nimi studio Supercell, které rozhodně ví, jak přilákat hráče k mobilním obrazovkám a vzbudit v nich kompetitivní touhu. Podobné pocity se studiu podařilo vzbudit i jejich posledním titulem nazvaným Squad Busters. Tentokrát se ovšem odprostili od stavitelské strategie či potyček dvou týmů. Tým sice bude hrát velkou roli, ale pouze váš vlastní, poskládaný z vašich jednotek. Tentokrát vám žádný spoluhráč nebude krýt záda. Na bojišti o deseti lidech totiž budete všichni soupeři a velitelé rychle rostoucích armád.

Squad Busters je strategická, akční hra s RPG prvky a boje probíhají v reálném čase. Na jedné z vybraných map začínáte s jednou postavou, se kterou porážíte nepřátele, z nichž vypadává určitý počet mincí. Za ty následně otevíráte truhly, které vám nabídnou tři náhodné postavy. Pokud nasbíráte tři stejné hrdiny, spojí se v jednu silnější postavu. Toto spojení chcete provést co nejdříve, protože silnější postava je výrazně lepší. A také platí, že čím více máte jednotek, tím více musíte našetřit zlaťáků k otevření další bedny. Pokud vaše postavičky narazí na nepřátele, začnou v určitých intervalech na sebe útočit.

Jednotky, které vám mohou padnout, jsou povětšinou hrdinové, které jsme mohli vidět a dokonce za ně i hrát v předchozích hrách od studia Supercell.

Jednotlivé postavy oplývají schopnostmi, které jsou rovněž podobné těm z minulých her. Díky těmto schopnostem musíte dbát na to, aby vaše pomalu rostoucí armáda měla co nejlepší synergii. Abych to vysvětlil na příkladu: může vám například padnout válečník, který je velice silný při útocích zblízka. Jeho schopností je, že pokud zabije jednotku v blízkosti jiného spoluválečníka, obrní se a zesílí. Pokud se vám poštěstí, v dalších bednách můžete najít krále válečníků, který těmto průměrným válečníkům přidává pasivní schopnost, která dovolí všem jednotkám na blízku bojovat rychleji.

Pokud byste ale měli tým plný například Coltů, kteří jsou typičtí střelci (ano, to je ten otravný pistolník z Brawl Stars), následně by moc nedávalo smysl, abyste si vybrali krále válečníků, protože by jeho bonus byl ve vašem týmu zbytečný. V tomto případě byste si chtěli vybrat královnu lučištníků, protože poskytuje obdobný bonus jako král válečníků, ale na hrdiny útočící na dálku. Ve hře je dostupných 34 různých jednotek, takže strategiím se meze nekladou.

Po otevření bedny si vyberete ze tří náhodných hrdinů z balíčku 15 hrdinů, kteří jsou předdefinovaní před startem každého kola, což znamená, že se musíte takticky a flexibilně přizpůsobovat. Každý souboj trvá 4 minuty a vyhrávají hráči, kteří přežijí a nasbírají co nejvíce drahokamů. Ty padají ze zlikvidovaných monster, popravených nepřátelských týmů a hlavně z plnění hlavních úkolů na mapě. Kombinace různých herních režimů může způsobit až 26 odlišných typů potyček.

Módy se mnohdy vážou na arény, kterých je aktuálně 17. Mapy i jejich náplň se uvolňují podle vaší úrovně nebo aktuálních eventů. Nemusíte se tedy bát, že by na vás všechny možnosti vyskočily hned na začátku, vše jste schopni se s klidem naučit. Pokud začnete jako nováček, s největší pravděpodobností budete hrát v oblasti zvané Green Vault, která obsahuje tři podmapy plné zeleně. Dále se vám otevře třeba písečná, ledová či královská oblast. Arény se liší typem nepřátel a prostředím, které mohou pohyb na mapě zvýhodnit nebo znevýhodnit.

Když si shrneme dosavadní informace, může nastat situace, že se objevíte na mapě plné zeleně s módem Gem Overload, který spočívá v tom, že z toho, co rozbijete či zabijete, padá mnohem více gemů, které potřebujete k výhře. Váš styl hraní bude tedy více agresivní a budete se snažit rychle zničit všechno v okolí, včetně soupeřů. Jeden z dalších módů, které mění styl hraní, je Loot Goblin Rush, kde po mapě běhají goblini s měšcem plným zlaťáků. A váš herní styl se upraví tak, abyste se pohybovali rychle a gobliny chytali.

Pro rychlost jsou ve Squad Busters rovněž určené jednotky, které mění taktiku. Z beden si můžete vylosovat například slepičku, která vám poskytuje boty, a ty vám nabíjejí schopnost Turbo. Tato schopnost je důležitá, protože vaše skupina díky ní může sprintovat, to se pak se goblini v Loot Goblin Rush lépe chytají. Nabitý běh je však důležitý v každém kole, protože díky němu můžete dohnat slabší protihráče nebo naopak utéct těm silnějším. Z monster vám mohou vypadnout i kouzla, která jsou na rozdíl od turbo bot omezená pouze na jedno použití. Kouzla mohou ovlivnit pohyb nepřátel, zranit je nebo vyléčit vaše jednotky.

Je důležité vždy zhodnotit sílu nepřátelských jednotek a bezhlavě se nepouštět do někoho, kdo má viditelnou početní či silovou převahu. I když slepička nevypadá jako nejsilnější jednotka, obuv, kterou upustí, je klíčová. Rychlost můžete ještě ovlivnit jinými jednotkami, například jezdcem na praseti, který vám boty nabíjí rychleji, pokud se pohybujete v trávě. Možnosti taktického vyžití na určitých mapách jsou rozhodně jednou z nejzábavnějších složek hry. Vzhledem k tomu, že jedno kolo trvá 4 minuty, se skoro nikdy nestane, že byste zažili dvakrát stejnou bitvu. 

Dalším strategickým prvkem na mapách jsou místa, kde můžete čerpat výhody, pokud máte ve skupince členy s příslušnými schopnostmi. Například ve světě trávy můžete najít stromy, které může pokácet pouze speciální dřevorubecká jednotka, a můžete najít záhony s mrkví, o které se umí postarat zahrádkářka Mavis. To znamená, že se dostáváme k další taktice pro hráče, kteří se nechtějí dostávat do potyček s ostatními. Kombinací rychlého dřevorubce a Mavis, která sbírá mrkev, můžete vyhrát hru nebo dosáhnout vysoké pozice, aniž byste vůbec museli bojovat. Pokud ale narazíte na hráče s týmem agresivních bojovníků nebo střelců, kteří jsou silnější než sběratelé, mohou vás při sběru surovin zabít. Pokud však máte dostatek slepiček či jezdců na praseti, nebudete mít problém jim utéct.

Hlavní předností celého titulu je, že během 4 minut jste neustále v akci a musíte se přizpůsobovat různým situacím a módům. Vždy je to zábava, pokud vás tedy nešikanují ostatní hráči. Po několika prohrách ovšem přijdete na to, jaké jednotky se hodí pro různé potyčky, což je základ kompetitivní hry.

Při popisu toho, jak 10 hráčů sbírá různé postavičky a excelují nad ostatními, vás možná napadla otázka, jak moc je tato hra pay to win. Koneckonců jde o projekt studia Supercell, jehož tituly jsou známé tím, že přináší spoustu zábavy, ale zároveň v nich můžete utratit hodně peněz. Pokud nemáte hluboko do kapsy, tak skoro v každé hře od Supercell si můžete dopomoci při získávání úrovní. A tak to je i ve Squad Busters!

Abyste si uvolnili nové jednotky, módy či mapy, musíte vyhrávat a plnit denní úkoly. Za úspěšné hraní budete dostávat bedýnky, ze kterých získáváte části určitých hrdinů, znázorněné ve formě mladšího já hrdiny. Pokud nasbíráte 10 těchto částí neboli dětí, aktivuje se vám vyšší úroveň hrdiny a bonusová schopnost, která znatelně ovlivní celkovou taktiku vašeho týmu. Například pokud máte hrdinku Nitu, ta je známá jako holčička s medvědem ze hry Brawl Stars, na původní úrovni vyvolá medvěda. Když se vám podaří nasbírat 10 částí tohoto hrdiny, zvýší se její úroveň do všech budoucích her, což přidá schopnost, že pokud její medvěd zemře, po chvíli se znovu zrodí. To je výhodné vylepšení. Na každého hrdinu čeká nějaké jiné vylepšení.

Pokud ovšem budete chtít dostat hrdinu na úroveň 3, musíte nasbírat 10 „adolescentů,” přičemž každý adolescent se skládá z 10 „miminek," takže bude třeba vyhrávat a sbírat a sbírat a vyhrávat. To je klasika, kterou můžete znát z jiných her, kde získáváte kartičky pro zvýšení úrovně předmětů či hrdinů. Tento sběr vás udrží dlouho u hraní, protože vás stále motivuje zlepšovat své jednotky. Za peníze si můžete koupit určité bonusy, které tento sběr urychlují, nebo si můžete pořídit Battle Pass, který vám dává více úkolů a za jejich plnění jste odměňováni. Takže finanční prostředky rozhodně zlepší váš postup hrou.

Jelikož se na bojišti potkávají hráči s obdobnými úrovněmi, málokdy se stane, že byste narazili na někoho, kdo by měl výrazně vyšší úroveň hrdiny než vy. Hodnost všech hrdinů se totiž zapisuje do vašeho celkového postupu, podle kterého jsou vyhledávány hry, takže soupeři jsou obvykle vyrovnaní. Ve Suad Busters mám odehráno stovky her a nemohu s jistotou říct, že bych někde umřel jen proto, že by byl soupeř viditelně silnější zásluhou peněz. Většinou za mou prohru mohla moje zbrklost nebo to, že jsem se dostal do bitvy mezi skupinkami hráčů, kteří viděli, že mé jednotky jsou oslabené, a tak mě „dodělali". Celkově je matchmaking velice vyrovnaný.

Hlavními důvody vašich neúspěchů spíše budou smůla při výběru náhodných hrdinů z beden nebo fakt, že potkáte nenasytné hráče, kteří vás honí po celé mapě, i když riskují, že později prohrají, protože nemají dostatečný počet jednotek a peněz.

Squad Busters bych tedy nazval „pay to progress,“ ne „pay to win“. Za peníze si můžete pořídit i vizuální vzhledy jednotlivých hrdinů. Nepříjemnou skutečností je pouze cena Battle Passu – po vzoru Brawl Stars jsou Battle Passy na zhruba dva až tři týdny za cenu 250 Kč. To není příliš výhodné v porovnání s typickým Battle Passem ve Fortnite, kde za stejnou cenu dostanete třikrát tolik zábavy.

Další věc, která mi trochu vadí, je absence týmových her. Sice můžete pozvat kamarády do hry, ale zatím jsou všechny módy nastavené jako deathmatch, kde každý hraje sám za sebe. Pokud tedy potkáte kamaráda na bojišti, vaše armáda na něj automaticky útočí, takže si musíte dávat pozor, komu se pletete pod nohy. Na druhou stranu to poměrně eliminuje týmování, které by mohlo hru zkazit. Věřím však, že se brzy objeví módy, ve kterých bude vyrovnaný počet soupeřů a budete moci hrát se svými kamarády, stejně jako tomu bylo po delší době v Clash Royale.

Celkově mohu Squad Busters doporučit. Hru zapínám skoro každý den, a pokud si osvojíte správné strategie a budete opatrní, zažijete více zábavných her než těch frustrujících. Budete mít stále co dělat a stále co získávat. S každým kolem budete sílit a zlepšovat se. Studio Supercell opět vytvořilo dynamickou a návykovou hru, kterou stojí za to si osvojit.

Partnerem epizody je ROG Phone 8