Asi se shodneme na tom, že v dnešní době se většina MMO her odehrává ve fantasy světě, který je ohrožen nějakým zlem, třeba démonem či zlým králem. My jakožto hráči jsme poté postaveni do role hrdinů, na jejichž ramenou leží osud celého světa, ne-li vesmíru. Koncept, který tu s námi už nějakou dobu přebývá a začíná být dosti ohraný. Rozčeřit vody se ale pokusí MMO, podle vývojářů tedy TMO (Tiny Multiplayer Online), Book of Travels, které se po čtyřech letech ve vývoji ukazuje v 30minutovém gameplay traileru.

Book of Travels je MMO od studia Might and Delight, které se bude od klasických her tohoto žánru značně lišit. Především tím, že se setkáme se zaměřením na prozkoumávání a společnost, což jsou témata, která jsou pro Might and Delight dost typická. Pokud je vám tohle málo a chtěli byste vidět přesně v čem bude Book of Travels odlišná, stačí se podívat na gameplay, kterým vás provede výtvarný ředitel Jakob Tuchten a společně s ním se vydáte na vůbec první cestu do světa Braided Shore.

Navíc pokud byste rádi podrobnější informace, stačí číst dále, jelikož Jakob Tuchten byl kontaktován magazínem PC Gamer, díky čemuž se toho na povrch dostalo ještě více. Tuchten totiž nabídl detailnější pohled na gameplay trailer a poodhalil jejich plány do budoucna. Skvělé je, že tím hlavní pro ně v tuhle chvíli je dostat hru do předběžného přístupu, aby se na vývoji mohla podílet i samotná komunita. Přece jen na serveru Kickstarter Book of Travels podpořilo 7000 lidí.

„Vidíme se trochu jako dungeon mastery. Chceme napodobit to, co komunita chce, s tím že budeme brát v potaz jaká tajemství se jim líbí, směr hry a na které příběhové linky reagují. Chceme přizpůsobit budoucnost hry tak, aby tomu odpovídala a také vyzívala vnímavost lidí ve hře,“ řekl Tuchten.

Pokud se budete v Book of Travels pídit po lineárních úkolech či nějaké hlavní příběhové lince, tak zde rozhodně nepochodíte. V končinách Braided Shore nenajdete nic, co by vám dávalo jasný cíl, není tu ani žádný pořádný začátek či konec. Ten, kdo rozhoduje o tom, co chcete dělat jste jen a pouze vy.

Do rozlehlých končin Braided Shore se vydáte buď sami nebo se svými přáteli a následně se pustíte do příběhové linky, která vám přijde nejvíce zajímavá. Jako příklad jedné z dějových linek uvádí Tuchen událost z velkého města Casa, na kterou narazíte hned na startu vašeho dobrodružství. Její hlavní náplní je vražda mytického stvoření Sefra, které doposud nikdy nebylo zabito.

Dle Tuchtena je jejich svět „vyrovnaný“ a nenajdete v něm žádné „cliché temný fantasy příběh“. Jedná se sice o vyrovnaný a klidný svět, ale to neznamená, že z něj konflikt vymizel kompletně. Pokud v Book of Travels narazíte na bandu banditů nebo dokonce na nebezpečné monstrum, výsledky budou dost znatelné a povětšinou ne zrovna příjemné.

„Máme možnost udělat souboj, který má smysl,“ vysvětlil Tuchten. „Když na něj dojde, nese s sebou risk a má dramatický dopad na vaši postavu. Dlouho jsme diskutovali, jestli by měl být souboj součástí našeho světa, ale chceme vyjádřit vyrovnanost světa, a to je třeba zdůraznit tím, že máte nebezpečí jen kousek od cesty.“

Vaší hlavní navigací budou cesty jako takové. Kromě toho že vám udávají jasný směr, jsou také v rámci možností bezpečné. Kdo by ale odolal tajemstvím a dalším lákadlům, která se skrývají v divočině mimo prozkoumané cesty? Na to, abyste se dokázali ubránit případnému nebezpečí nebo si ulehčili své prozkoumávání, bude třeba mít nějaké vhodné schopnosti.

Ani tady nepřichází Might and Delight s něčím, co už jsme viděli několikrát předtím. Máme tady sice různé schopnosti, ale klasický levelovací systém schází. V levelovacím systému, který nabídne Book of Travels, půjde hlavně o odemykání míst pro jednotlivé schopnosti. S tím, že schopnosti se bude třeba naučit od lidí, které potkáte při svém putování. Každá schopnost také zabírá jiný počet míst a jak byste čekali, čím silnější schopnost, tím více míst zabere.

Ve světě Book of Travels naleznete speciální druhy magie - uvazování uzlů a vaření čaje. Každá z těchto magií nabízí trochu jiné efekty. Uvazování uzlů jsou rychlé a jednorázové efekty. Vytáhnete uzel ze svého baťůžku, rozmotáte ho a přeměníte se na zvíře, případně se teleportujete na druhou stranu řeky. Vaření čaje zase nabídne dlouhotrvající efekty, avšak musí být pečlivě připraveny, zatímco sedíte u rozdělaného ohně.

Pozadu nezůstává ani vytvoření vaší postavy. To totiž dokáže značně ovlivnit vaše začáteční statistiky. K vytvoření perfektní postavy vám pomůžou různé talenty, minulosti, které můžete své postavě přiřadit, a bez povšimnutí nezůstanou ani osobnostní rysy. Navíc si můžete vybrat schopnosti hned v několika kategoriích. Jsou zde například sociální, fyzické, mechanické či spirituální schopnosti, z nichž každá nabídne odlišné formy pomoci, při plnění všelijakých činností.

Ohledně jednotlivých dialogů a komunikace ve hře, tak mužů říct, že se Might and Delight moc neodklonilo od svých minulých her. Herní postavy na vás budou mluvit za pomoci dialogových bublin, ale komunikace, kterou povedete s vaší partou, bude probíhat pouze pomocí symbolů a emotikonů. Tento systém využili už ve svém prvním MMO Meadow, kde se jim osvědčil.

I když je svět Book of Travels značně vyrovnaný, v Might and Delight chtějí vytvořit města, která se dosti podobají našim moderním metropolím. Nečekejte tedy žádná vyloženě dobrá či špatná místa, budou prostě někde mezi. Většinu svého obchodování a smlouvání budete provádět v ulicích těchto velkých měst. Ty se vám přes den mohou zdát tiše a nenápadně, ale po vyjití měsíce se ukáže ta pravá tvář.

„Jsou to oblasti s vysokou energií,“ říká Tuchten. „Chceme vytvořit ostrý kontrast mezi venkovem a civilizací, díky němuž budete mít pocit, že se chcete vrátit na cestu a sbírat květiny.“

Book of Travels vás zaujme jen svým originálním a inovativním přístupem k žánru MMO. Za zmínku stojí také vizuál hry, který je na první pohled opravdu úžasný a krásně vystihuje atmosféru celé hry. Navíc svět Braided Shore je dostatečně živý, takže se na obrazovce neustále něco děje. V dálce si můžete všimnout projíždějícího vlaku, v lesích se prohánějí zvířata a na polích si vítr hraje s klasy obilí.

Book of Travels by se k nám mělo v předběžném přístupu dostat někdy v průběhu příštího roku. Takže jestli jste rádi pány svého příběhu, měli byste si tento nový titul z dílny Might a Delight hodin na seznam, jelikož podobnou hru jen tak nenajdete.