Blizzard se rozhodl představit vlastní nástroj umělé inteligence. Šéf designu společnosti, Allen Adham, informoval zaměstnance, aby se připravili na novou technologii, která by je měla ohromit.

AI JAKO VÝVOJAŘSKÁ POMŮCKA

Společnost Blizzard, známá svými populárními hrami, jako jsou World of Warcraft, Overwatch a Diablo, se zapojila do světa umělé inteligence s interním nástrojem nazvaným Blizzard Diffusion.

Podle e-mailu, který získal deník New York Times, byl nástroj Blizzard Diffusion vymyšlený jako generátor obrázků pro vlastní hry společnosti Blizzard. Měl pomáhat s tvorbou konceptů herního prostředí, postav a jejich oblečení. Ve svém e-mailu Adham také zmínil možnosti využití umělé inteligence pro autonomní herní postavy, procedurálně asistovaný design úrovní, klonování hlasů pomocí AI, kódování her a ochranu proti toxicitě.

Herní gigant prý stojí na prahu zásadní změny v tom, jak bude vytvářet a řídit své hry. Nicméně zaměstnanci společnosti Activision Blizzard, mateřské společnosti Blizzard, dostali také e-mail od technického ředitele Michaela Vance, ve kterém byli varováni před používáním externích generátorů obrázků s duševním vlastnictvím společnosti.

Podobné kontroverzní technologie umělé inteligence vyvíjí také další herní společnosti. V březnu vyvolal Ubisoft debatu představením svého nástroje Ghostwriter, který pomáhá autorům vytvářet dialogy pro herní postavy.

Navzdory snahám vývojářů o efektivitu vývoje her pomocí umělé inteligence nejsou všichni přesvědčeni o jejím přínosu. Šéf společnosti Take-Two (majitel Rockstar Games, autoři Grand Theft Auto), Strauss Zelnick, nedávno potvrdil, že i když je nadšen z pokroku v oblasti umělé inteligence, nevěří, že povede k většímu vytváření úspěšných her.

Hlasová herečka Jane Perry, která se podílela na hře Returnal, vyjádřila obavy ohledně používání umělé inteligence ve hrách. Upozornila na možné zneužití tvůrčího obsahu herců a dalších herních pracovníků. Zároveň uznává využití umělé inteligence v herním průmyslu, ale zdůrazňuje, že je třeba jednat obezřetně.

Je zřejmé, že umělá inteligence má své výhody a potenciál, ale zároveň je důležité pečlivě zvažovat její použití a vést o tom otevřenou diskuzi.