Věříme, že se příznivci české série Polda těší na 1. května/mája. Spíš než státní svátek a s ním spojené volno ale nepochybně vyhlížejí vydání bezplatného příběhového rozšíření hry Polda 2 remástr, které vyplní dějovou mezeru mezi druhým a třetím dílem. Pokud jste se právě poznali, raději si na středu naplánujte něco jiného. Jakub Mareš, hlavní grafik projektu Polda 2 remástr, dnes totiž prostřednictvím YouTube oznámil, že dojde k odkladu.

Dodatek označovaný jako Polda „2,5“ se má opozdit přibližně o měsíc, přičemž Mareš v novém videu uvádí, že za odklad může on sám, jelikož si špatně rozvrhl práci a špatně odhadl, kolik času stráví tvorbou jednotlivých pozadí a animací, které při hraní přídavku uvidíme. Snaha dosáhnout požadované kvality tak trvá déle, což má vliv i na programátorskou práci Petra Svobody, dalšího z klíčových autorů remasteru a celé série Polda.

„Je to prostě moje blbost a omlouvám se za to. A doufám, že to pochopíte. Nicméně většina hry je hotová, nakreslená, zbývá dokreslit poslední pozadí, dodělat řadu animací a pak to můžeme doprogramovat, nahrát dabing a pak to může po testování ven, “ dodává Jakub Mareš. Podle něj je lepší projektu věnovat řádnou péči, místo aby se tvůrci za každou cenu snažili stihnout avizovaný termín.

V popisku videa pak vývojáři uvádějí, že si jako malou kompenzaci připravili vydání Poldy 5 na Steamu, k němuž by mělo dojít v nejbližších dnech. Polda 5, který býval v minulosti označován jako nejslabší díl série, už má na Steamu svou produktovou stránku, i když na ní svítí informace, že k vydání hry má dojít až 1. července/júla 2024. Nejspíš jde ale jen o datum, které bylo nastaveno provizorně.

Jako už tradičně platí, že ve srovnání s původní verzí, která vyšla na PC v roce 2005, nové vydání obsahuje navíc možnost zobrazení aktivních míst v lokaci a aktivních předmětů v inventáři, kompletní návod, tutoriál a podporu achievementů. Takže ti, kteří musejí mít vše splněné, by se měli začít psychicky připravovat na plnění všech těch otravných achievementů spojených s ušlou vzdáleností, počtem teleportů a zobrazených nápověd nebo s dohráním za určitou dobu, jelikož jsme se s nimi setkali v každém díle ze série Polda, který se dosud objevil na Steamu.

A pokud si všechny díly na Steamu poctivě kupujete, nejspíš jste si všimli, že jeden díl ještě chybí. Poldu 4 tvůrci přeskočili a v komentářích na YouTube vysvětlují, že čtvrtý díl byl přeskočen, protože se pracuje na AI upravách pozadí. Což bude ještě chvíli trvat. Po vydání Poldy 4 na Steamu však bude v rámci digitální distribuce na PC konečně k dostání celá série klasických českých adventur.

Na závěr připomínáme, že ve vývoji je také Polda 8. Crowdfundingová kampaň, která skončila teprve v pátek, byla podle očekávání úspěch a studio Zima Software nakonec vybralo 2 474 082 Kč (původně požadovalo 1 088 888 Kč). A tak může vzniknout nejen základní hra, ale i malá adventura o zhruba 5-7 pozadích, jež odpoví na otázku, co se stalo s Pankrácem poté, co se usídlil v Egyptě. Tedy co se dělo v době mezi Poldou 5 a Poldou 6. Na rozdíl od dodatku k remástru Poldy 2 by ale tento bonus měl vyjít dříve než samotný osmý díl, který má dorazit někdy koncem roku 2026.