Honza Zelený překvapil komunitu úspěšné české strategické hry s vlaky. Do svého hitu Mashinky, který je nadále v předběžném přístupu na Steamu, přinesl neoznámenou a trochu neplánovanou aktualizaci. Ta do měst přináší odpadky, respektive rozšiřuje hru o odpadové hospodářství.

„To, co začalo jako vedlejší nápad na podporu nadcházející 7. éry, se rychle stalo plně funkční a zábavnou aktualizací a my jsme si její testování dost užili,“ vysvětluje vývojář, jak se zrodila dnešní aktualizace.

„Myšlenka byla jednoduchá – vytvořit nějaký twist, nějaký druh nákladu, se kterým se nakládá jinak než se všemi ostatními surovinami ve hře. Vymyslel jsem tak ‚odpad‘ produkovaný každou budovou nejvyšší úrovně (mrakodrapem) a jako jediná surovina způsobuje svojí přítomností na zastávce negativní efekt pro své okolí. Odpadů potřebujete zbavit. Jakmile se vám totiž začne plnit stanice, začnou se i vypínat vzorce těmto nejvyšším budovám v okolí (přestanou generovat cestující).“

Trailer představuje odpadové hospodářství

Odpadů se nelze snadno zbavit, ale můžete je:

- Odvézt daleko od center měst a vyložit na skládkách (rozšíření stanice). K tomu využijete nové typy vagonů a vozidel k tomu určených.

- Rozšířit uhelnou elektrárnu o možnost spalování odpadů a vyrábět z nich elektřinu (ale uhelná elektrárna pak generuje větší znečištění, takže opatrně).

- Můžete investovat do budovy na zpracování odpadu a buď se pomalu zbavovat části množství odpadů, nebo rozšířit o spalovnu a vyrábět trochu elektřiny i zde. Toto nová speciální budova bude mít po vydání 7. epochy ještě mnohem větší využití, tak si kolem ní nechte trochu místa.

- Můžete i např. rozšířit svoji stanici o kontejnery tříděného odpadu a trochu snížit negativní vliv na okolí.

Abyste si zachovali přehled a lépe porozuměli tomu, kde odpadky negativně ovlivňují vaše města, přidal vývojář nejen novou barvu do zobrazení částí města, ale odpadky se vizuálně propíší i do vzhledu a čistoty prostranství, cest a budov. Navíc jakmile budova ztratí schopnost generovat nové cestující, ztmavne a bude vypadat opuštěná. Tímto způsobem můžete snadno identifikovat problém a začít přemýšlet o tom, jak můžete svá města znovu vyčistit a rozzářit. Pokud chcete, lze oba druhy vizuálních nápověd v nastavení deaktivovat.

Garbage se ve hře objeví od 6. éry, takže pro ty, kteří se tak daleko ještě nedostali, přináší aktualizace také spoustu vylepšení a oprav. Vše najdete přehledně v blogovém příspěvku na Steamu.

Na závěr Honza informuje, že po létě, stráveném z části v lesní chatě s rodinou, se opět naplno ponořil do vývoje. „Dokončujeme některé modely a mechaniky letadel, 7. éra se také posouvá (některá průmyslová odvětví a například monorail jsou už plně funkční), Steam Workshop má 400+ naprosto úžasných rozšíření a komunita roste... Moc děkuju za možnost být toho všeho součástí :),“ dodal.