Dva roky jsme čekali na aktualizaci o počtu předplatitelů Xbox Game Passu. Včera večer prezidentka Xboxu Sara Bonh odhalila, že službu si předplácí 34 milionů lidí. V lednu/januári 2022 bylo uváděno 25 milionů předplatitelů, takže za dva roky nárůst o 9 milionů.

Do 34 milionů předplatitelů se počítají i ti, kteří mají zaplacený Xbox Game Pass Core. To je základní členství a náhrada za zrušený Xbox Live Gold. Podle Phila Spencera (šéf celé herní divize Microsoftu) členů Xbox Live Gold nebylo mnoho. Naopak do čísla nejsou započítány lidi, co obdrželi předplatné jako dárek, případně jako zaměstnanecký bonus. Jde o ty, co si předplatné zaplatili.

Pro někoho je 34 milionů předplatitelů málo, pro jiného hodně. Microsoft se na úspěch dívá různými způsoby. Spencer tvrdí, že jejich cílem není donutit každého, aby byl členem Game Passu. Předplatné tvoří nějakých 10 až 15 % příjmů z obsahu a služeb. Sem se počítá například Minecraft na PlayStationu a budou se počítat i ty čtyři tajemné hry, které budou vydání na ostatních platformách.

Předplatné je pro Microsoft udržitelný a ziskový byznys. Příjmy z předplatného jsou konzistentní a rostou. Plus si Spencer pochvaluje, že plus minus ví, jaký příjem z Game Passu bude příští měsíc a přespříští měsíc. Taková jistota je v dnešní době důležitá.

V dohledné době může být Game Pass ještě atraktivnější díky příchodu her od Activisionu a Blizzardu. Jako první dojde na Diablo 4 už 28. března/marce pro PC a Xbox. Včera bylo rovněž potvrzeno, že Game Pass bude nadále dostávat hry Microsoftu v den vydání, stejně tak se služba nechystá mimo ekosystém Xboxu (konzole Xbox, PC a cloud). Více zde.