Když dojde na spojení stavebnice LEGO a videoher, snad každý si hned vzpomene na tituly od studia TT Games, které už od dob prvního dílu LEGO Star Wars z roku 2005 adaptují celou řadu slavných filmových či komiksových značek do hratelné kostičkované podoby. Aby také ne, když společnost TT Games a její vlastník Warner Bros. Interactive Entertainment dodnes drží exkluzivitu na vývoj nových LEGO her.

Občas se objevily projekty, které nespoléhaly na slavné značky, vzpomeňme si na LEGO Worlds, LEGO Rock Band nebo LEGO City Undercover, ale jednak takových případů příliš nebylo, jednak se jejich vznik bez účasti Warner Bros. nebo TT Games stejně většinou neobešel. Výjimek je opravdu málo a patří mezi ně třeba rozšíření LEGO Speed Champions pro Forzu Horizon 4, vydané v létě roku 2019, nebo novější logická hříčka LEGO Builder's Journey, původně určená pro Apple Arcade.

V dávných dobách na konci minulého tisíciletí a na začátku toho stávajícího však byla situace jiná. Pod značkou LEGO Media mířily na trh různé hry, které namísto filmů a komiksů využívaly tehdy aktuální řady slavné stavebnice. Některé spoléhaly na konkrétní řady, ať už šlo o Rock Raiders, Alpha Team, LEGO Island nebo Knights Kingdom, jiné kombinovaly více značek, a tak vznikly projekty Legoland nebo LEGO Chess.

V obou těchto kategoriích se pak tu a tam objevily i sportovní tituly, takže kdo na konci 90. let minulého a na začátku tohoto století měl přístup k počítači nebo k prvnímu či druhému PlayStationu a zároveň si hrál s Legem, snadno se mohl dostat ke hrám jako LEGO Racers a Football Mania. A jak se zdá, něco takového bychom mohli znovu zažít i v následujících letech.

Server VGC přišel s exkluzivními informacemi, podle nichž vydavatel 2K Games, spadající pod Take-Two Interactive, získal od společnosti The LEGO Group práva na vývoj nových sportovních titulů využívajících značku LEGO. Cílem má být vývoj hned několika nových projektů se zaměřením 2K na mladší hráče a také snaha rozšířit působení výrobců slavné stavebnice na videoherním poli, teď když se pomalu chýlí ke konci dlouholetá exkluzivita pro Warner Bros. Tu podle všeho The LEGO Group nehodlá obnovit.

2K podle VGC připravuje značku LEGO Sports, která odstartuje fotbalovou hrou od studia Sumo Digital. To je zodpovědné třeba za sérii Little Big Planet pro PlayStation. Fotbalová hra má vyjít ještě letos v návaznosti na Světový pohár FIFA 2022 a v příštím roce ji má následovat závodní titul od autorů WWE 2K22 z týmu Visual Concepts. Počítá se také se třetím sportovním titulem, založeným na jednom z nejrozšířenějších sportů, o něm ale nyní nejsou k dispozici žádné informace. Že by něco na způsob LEGO verze NHL?

Ačkoliv to zatím nevypadá, že by nové sportovní LEGO hry od 2K spoléhaly výhradně na filmové či komiksové licence po vzoru projektů od TT Games a Warner Bros., existují také spekulace, že by se v nich některé známé licencované postavy mohly objevit. Což by koneckonců dávalo smysl. Děti a fanoušky dánské stavebnice všeho věku, co mají přehled o novinkách na trhu, určitě zláká jen samotný název nějaké aktuální, nelicencované řady, ať už je to Ninjago, City nebo již zmíněné Speed Champions. Ale přítomnost Dartha Vadera, Iron Mana, Owena Gradyho z Jurského světa nebo něčeho z Minecraftu určitě také neuškodí.

Na závěr poprosíme každého, komu se při zmínkách o značce LEGO Sports a fotbalové LEGO hře rozsvítila v hlavě nostalgická světýlka, aby se přihlásil v komentářích. To aby si autor tohoto článku nepřipadal sám, když pamatuje časy, kdy bylo možné najít v krabicích cereálií od Nestlé nejen CD s prvky Bioniclů, ale také s basketbalovými či zimně-sportovními motivy. A hlavně s demoverzí Football Manie, na níž jsou hry jako FIFA nebo Pro Evolution Soccer dodnes krátké. To víte, nostalgie je mrcha. Jo a ještě jedna věc: