Už dlouho na internetu čteme nepotvrzené zprávy o tom, že Sony na letošní rok chystá nový model své současné konzole. Nemá ale jít o PlayStation 5 Pro, nýbrž o téměř totožnou konzoli s odpojitelnou mechanikou, která nemá mít žádné zásadní hardwarové změny.

O to překvapivější je zpráva francouzského serveru Phonandroid.com. Ten zmiňuje PS5 Pro se zvýšeným výkonem a nahrazení starého systému chlazení (ventilátor a tekutý kov) za vodní chlazení. Kvůli tomu mohli v Sony sáhnout k přepracování designu konzole.

Stejný zdroj má ještě tvrdit, že vydání PS5 Pro by mohlo být vzdáleno jen několik měsíců. Nový model by se údajně k hráčům mohl dostat do konce března letošního roku. To se zdá nepravděpodobné s ohledem na uvedení PlayStation VR2 a DualSense Edge.

PS5 NENÍ PLNĚ VYUŽITA A MASOVĚ ROZŠÍŘENA

Insider Tom Henderson, jenž několikrát informoval o PS5 s odpojitelnou mechanikou, uvedl, že slyšel více o PS6 než o PS5 Pro. Dle jeho hypotézy nemusí výkonnější verze PlayStationu 5 dávat smysl s ohledem na to, že současná verze není plně využita a není masově rozšířena.

Henderson očekává spíše druhou generaci běžné PS5 (ne Pro, ne Slim). Tomu nahrává i jeho dřívější informace o zastavení výroby současných modelů PS5 do konce letošního roku a začátku výroby nového modelu v dubnu 2023 a zahájení prodeje v září 2023.

Tento nový model s odpojitelnou mechanikou má snížit náklady na výrobu a přepravu, protože se bude vyrábět pouze jedna konzole, zatímco dnes se vyrábějí dva modely (PS5 s Blu-ray mechanikou a PS5 Digital Edition).

„Sony by nezastavila výrobu první generace PS5, kdyby měla ve výrobě různé konzole pro různé cenové kategorie/specifikace,“ dodal Henderson, který mnohokrát dokázal, že má často správné zákulisní informace.

PS4 Pro vyšla v roce 2016, pouhé tři roky po uvedení základního modelu konzole na trh. Pokud by se Sony držela této strategie, tak bychom PS5 Pro očekávali koncem letošního roku. Ovšem nesmíme zapomenout na to, že prodeje současné generace byly výrazně ovlivněny pandemií covid-19 a nedostatkem součástek pro výrobu, takže je vše takové zpomalené. Kvůli tomu nedává PS5 Pro letos smysl. Co myslíte vy?