Anglické nezávislé studio ZA/UM před třemi lety udělalo díru do světa se svým nečekaným, ale zaslouženě chváleným RPG hitem Disco Elysium. Minulý rok vyšla hra i ve Final Cut verzi, která přidala krom jiného i kompletní dabing pro všechny postavy.

Obě verze se těšily (a těší) velké popularitě a před pár měsíci se ukázalo, že studio ZA/UM pravděpodobně bude pracovat na jiném sci-fi universu. Přesto tu pro fanoušky právě Disco Elysium stále vyvstávala otázka, jestli se dočkáme pokračování a jejich optimismus držely i informace, že bude mít hra seriálovou adaptaci.

Všechno se teda zdálo, že je naprosto v pořádku a další umělecké dílo byla jenom otázka času. Možná tomu tak stále je, ale nové informace této myšlence vytvářejí nehezký kaz. Martin Luiga na webu Medium zveřejnil post, v němž oznamuje rozpuštění kulturního sdružení ZA/UM. To považuje za oddělenou část vývojářského týmu jako takového, k němuž se jen velmi matně vyjadřuje právě oněmi zdrcujícími slovy.

Já, Martin Luiga, zakládající člen a tajemník kulturního sdružení ZA/UM a zároveň sestavovatel většiny základního týmu, tímto rozpouštím kulturní spolek ZA/UM (nezaměňovat se společností ZA/UM, k čemuž bych rád poznamenal, že Kurvitz, Hindpere ani Rostov v něm od konce loňského roku nepracují a jejich odchod ze společnosti byl nedobrovolný. Což by se mohlo zdát jako špatná zpráva pro milující fanoušky, kteří čekají na pokračování Disco Elysium).“

Robert Kurvitz na hře pracoval jako hlavní spisovatel a designér a se scénářem dále vypomáhali právě Helen Hindpere a Aleksander Rostov. Všichni tři svůj odchod ze studia potvrdili.

Ani z jednoho zdroje nepadl přesný důvod odchodu, ale pravděpodobně za to může stejná věc, která může i za rozpuštění zmíněného kulturního sdružení studia. Martin Luiga totiž ve svém příspěvku dodává, že „důvodem pro zrušení kulturní organizace je, že již nereprezentuje étos, na kterém byla založena.

Trochu sdílnější byl poté v komentářích, kde za vinu toho všeho jmenoval investory, u nichž zmínil, že měli tendenci lidi v týmu zmanipulovat a okrádat sami sebe, protože to je to jediné, co umí. Jeden z těchto investorů měl být dokonce člověk, co byl jako první v Estonsku odsouzen za investiční podvod.

Jaká je tedy aktuálně v týmu situace, je těžké určit. Pokud se ale někdy druhého Disco Elysium dočkáme, nebudou na něm pracovat stejní lidé, a pokud se spojí a založí spolu jiný tým, nebudou moci na Disco Elysium pracovat. Přesto doufáme, že to nakonec všechno dopadne dobře.