„Musíme zastavit oslavu násilí v naší společnosti"

Tato slova pronesl nynější prezident USA Donald Trump včera na vyjádření se ohledně dvou útoků v Texasu a v Ohiu, při kterých bylo zabito 32 lidí.

Trump viní z tohoto násilí počítačové hry, nikterak však zbraně opravdové, jenž jsou v Americe velmi snadno k dostání. Podle jeho slov, mají tyto střílečky špatný dopad na mladé lidi a násilí jim pak přijde jako samozřejmost.Dle něho je velmi snadné se k těmto videohrám dostat.  

Trumpova slova způsobila, že herní společnosti, hlavně tedy EA a Activision zaznamenávají dnes jeden z největších propadů jejich FPS her. Konkrétně Activision uvedl, že zaznamenal pokles až o 6,1 %, z toho důvodu, že jejich hra Call of Duty, byla "jmenována", jak si to vyložila americká vláda, v manifestu střelce z El Paso. Avšak toto "jmenování", jenž je ke všemu bylo dosti nepřímé, je vytrženo z kontextu.

Trump se tímto nařknutím her snaží odvrátit pozornost od skutečnosti, že zbraně v USA jsou volně dostupné pomalu každému. Dle statistik v jiných zemích, kde jsou tyto hry na denním pořádku, je toto přesvědčení lživé. Například v Japonsku, kde je obliba těchto her téměř stejně vysoká, se s četností takovýchto útoků téměř nesetkáváme, jde tam hlavně o zákon k držení zbraní, který je naproti USA velmi přísný.

Americká vláda poukazuje na výzkum Dr. Craiga Andersna, který uvedl, že by násilí ve hrách mohlo mít dopad na chování mladistvých. Tento výzkum byl avšak již několikrát vyvrácen a všemi soudy zamítnut. 

Je nemorální tuto tragédii svádět na hry a odvracet tak pohled od opravdového problému. Vláda dále zamítla diskuzi o problémech s dostupností střelných zbraní a místo své chyby hledá obětního beránka.