Pokud nedáte na první dojem, tak v případě nezávislé hry New Cities uděláte dobře. Za jednoduchou grafikou, která připomíná 2D hry, se totiž skrývá komplexní městská simulace s klasickou hratelností, kterou by byla škoda opomenout. Indie počin i přes svůj vizuál působí svěžím dojmem a láká na stavbu a řízení vlastního města bez zbytečných překážek. Stanete se starostou malého města a je na vás, zda ho dovedete k prosperující metropoli.

Studio Lone Pine se soustředí na vytvoření komplexního a plnohodnotného městského simulátoru, který vám nebude házet zbytečně klacky pod nohy. Ve hře nejsou žádní členové rady, kteří by rozhodovali o vašem úspěchu či neúspěchu. Chybí také finanční ředitel, jenž by delegoval váš rozpočet. Finance si budete spravovat sami a myslet musíte na to, že ekonomika je nestabilní.

Zapomeňte na UFO, které by zničilo vaše město. Místo těchto katastrof budou v New Cities katastrofy, které sami způsobíte, kupříkladu hospodářská recese, s níž se budete moci vypořádat úvěrem z banky. Nezapomeňte ale, že i ten bude nutné zaplatit.

Při tom všem si budete moci odpočinou při sledování každodenních rutin svých občanů. Podíváte se, kde pracují, kde si hrají a kde spí. Mezitím budete stavět nové silnice, parky, školy a mnoho dalšího. Záleží pouze na vás, jak vaše město bude vypadat. Omezeni prý budete pouze svou představivostí.

Z doprovodných materiálů se mi líbí systém dopravy, který by měl být inteligencí a nemělo by docházet k problémům jako v SimCity nebo Cities: Skylines – zahuštění města a přecpané silnice. S tím jde ruku v ruce růst města. Ten neprobíhá lineárně. Místo toho se má chovat jako živý organismus, kterému hrozí kdykoliv kolaps z důvodu nestabilního ekonomického systému.

Zaujalo vás New Cities? Pokud ano, tak se podívejte na indiegogo.com, kde můžete projekt podpořit, aby Lone Pine mohl uspořádat uzavřený test a připravit se na vydání hry v předběžném přístupu na Steamu, které je naplánováno na jaro 2020.