Pamatujete si na divně vypadající krabičku s několika porty a spoustou diod? Ano, myslím prototyp konzole PlayStation 5, který ještě před představením finálního vzhledu koloval často na internetu. Teď se někdo jeden takový prototyp snažil prodat v japonské aukci na Yahoo. Bohužel pro Evropany a Brity není japonské Yahoo dostupné.

Není běžné, aby se devkity ve velmi rané verzi dostávaly do prodeje. Za velmi přísných podmínek je obdrží vývojáři, aby se předem seznámili s architekturou a možnostmi nové generace konzole a mohli vyvíjet své hry. Tomu tedy odpovídala vyvolávací cena 800 000 japonských jenů, což je v přepočtu přes 120 tisíc korun.

Prodejce tvrdí, že prototyp koupil zhruba před rokem na eBay a přiložil několik fotografií, tak se na zařízení můžeme lépe podívat. Na fotkách vidíme až šest portů USB a kontrolky různých systémů a síťového připojení.

I s ohledem na cenu to není hračka na hraní, nýbrž sběratelský kousek, který si mohou dovolit na své poličce jen ti největší sběratelé. Je dost možné, že prototyp není funkční. Moderní devkity jsou totiž časově uzamknuté a konzoli je nutné pravidelně připojit k internetu pro prodloužení licence, což je složitý proces vyžadující kontakt se Sony.

Bohužel se mi nepodařilo ověřit, jak aukce skončila. Některé zdroje uvádějí, že o zařízení mělo zájem 68 lidí a cena vystřelila přes milion japonských jenů. Poněkud podivné jsou další aukce na japonském Yahoo se stejnými fotkami. Na jedné takové aukce skončila na částce 551 00 japonských jenů (82 800 Kč).