Silnější verze stávajících konzolí od Microsoftu a Sony přišly pár let od spuštění prodeje jejich základních verzí, přičemž se silnějším dělem se vytasil Microsoft, jehož Xbox One X je výkonnější než PlayStation 4 Pro. Microsoft o výkonu jeho next-gen konzole, s momentálně krycím názvem Project Scarlett, už trochu promluvil v rámci E3 a samozřejmě slibuje velké výsledky. Oproti tomu Sony je zatím skromné se sdělováním informací, ale je možné, že japonská firma přijde se silnější potvůrkou než Microsoft.

Už před E3 se objevila informace, že PS5 bude silnější, ale v tu chvíli (a taktéž nyní) se jednalo o spekulaci. "Šeptá se, že..." znáte to. Objevil se ale další zdroj, který uvádí, že PS5 vskutku bude výkonnější. Zaznělo tak v podcastu Sacred Symbols. Tyhle šeptačky podle všeho přichází od samotných vývojářů, kteří již mají přístup k next-gen konzolím. 

Kdo nakonec přijde se silnější konzolí, ukáží až vzdálené měsíce, během nichž Microsoft a Sony své konzole vpustí do prodeje. Již nyní je ale jasné, že obě konzole budou výkonné, že obě budou mít zakomponovány SSD disky,... Zkrátka budou si podobné. To mimochodem uvádí i šéf PlatinumGames Atsushi Inaba. Ten v rozhovoru pro VGC pověděl, že nová generace konzolí nebude až tak přelomová, jako tomu bylo v minulosti. Fanoušky dle něj určitě potěší příchod lepší grafiky, kratších načítacích obrazovek; že obecně to bude svižnější. Ale o nic extra inovativního by se jednat nemělo, kdybyste se ho zeptali.