Pokud používáte neoficiální ovladače a jiné příslušenství na Xboxu, tak budete mít brzy problém. Společnost Microsoft se rozhodla přestat podporovat neautorizované příslušenství na konzolích Xbox One, Xbox Series X a Xbox Serie S.

Ve zkratce to znamená, že na Xboxu nevyužijete nic, co nemá licenci. To mohou být nejen levné ovladače připojené kabelem, ale také různá sluchátka, volanty, dražší speciální ovladače pro letecké a bojové hry a dokonce i SSD.

Dotčeným hráčům se už začalo objevovat varování na konzolích, které informuje, že k ukončení podpory těchto periferií dojde 12. 11. 2023. V chybě 0x82d60002 je odkaz na stránku se seznamem autorizovaného příslušenství. V něm jsou zejména běžné a Elite ovladače Xbox, oficiální sluchátka a partnerské značky jako PowerA, 8BitDo, Razer, Recon, Nacon nebo Turtle Beach. Licencovaný výrobek poznáte tak, že na obalu je uvedeno logo oficiální licence Xbox.

Tímto krokem budou ovlivněny zejména méně známé značky, které Microsoftu neplatí licenční poplatek. Zdá se, že Microsoft chce mít větší kontrolu nad produkty připojenými do konzolí Xbox. Jednou takovou firmou je Brook. Ta v prohlášení uvedla, že její tým je plně odhodlán přijít s řešením, aby se zachovala kvalita a funkčnost produktu. Fungovat přestane například XB Fighting Board určen pro bojové hry. Právě hráči tohoto žánru mají největší starosti.

Microsoft se k ničemu zatím nevyjádřil. Chyba, která se hráčům objevuje, ale nasvědčuje tomu, že za několik týdnů bude neautorizované příslušenství pro hráče na Xboxu k ničemu.