V budoucnu bude pravděpodobně vznikat méně her exkluzivně pro Xbox. Phil Spencer, ředitel herní divize Microsoftu, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg tvrdil, že je pro dlouhodobý stav videoherního průmysl lepší, když jsou hry dostupné na více systémech.

Spencer předpověděl, že exkluzivní hry pro konzole budou stále méně a méně časté. „Možná se vám v domácnosti stane, že si koupíte Xbox a já si koupím PlayStation a naše děti si chtějí hrát společně, ale nemohou, protože jsme si koupili špatný kus plastu, který se kupuje k televizi,“ prohlásil. 

„Z krátkodobého hlediska se to některým lidem v některých společnostech nelíbí. Já si ale myslím, že jakmile se dostaneme přes hrb a uvidíme, kam může toto odvětví dále růst, tak se ukáže, že je to správně,“ uvedl.

Ze Spencerových slov také vyplývá, že se Xbox pokusí o další akvizice. Momentálně společnost hledá tvůrce, kteří vytváří videohry mimo její „tradiční trhy“. Cílem je diverzifikace herní knihovny Xboxu, a to jak z hlediska her, tak i samotných studií, které je vytváří. Pravděpodobně se Microsoft zaměřil na japonské vývojáře.