Slyšíme to často: „počkám si, až to bude v Game Passu“, „tahle hra bude day one v Game Passu“, „bude to v Game Passu?“. Jenže co to vlastně znamená? To je otázka, na kterou se pokusíme dneska odpovědět a souběžně se podívat na historii, současnost i budoucnost toho, co hráči považují za jednu z nejlepších věcí, které se v posledních letech objevily.

Když se totiž vrátíme ani ne do tak daleké minulosti, legálně se člověk mohl dostat ke hrám v podstatě jen jedním pořádným způsobem. Prostě je vlastnil. Vyhlédli jste si hru, koupili jste si ji a měli ji. Tečka. Tohle samozřejmě funguje i dodnes. Je tomu už ale několik let, kdy se rozšířil další způsob, jak se ke hrám dostat. A nevychází to ve finále z ničeho jiného, než ze systémů, se kterými jsou další odvětví zábavního průmyslu už dlouhou dobu obeznámena. S půjčováním; potažmo předplatným.

Měsíční předplatná, která vám dovolí se dostat k velkému sortimentu vybraných produktů bez nutnosti je všechny jednotlivě kupovat, patří mezi velmi populární obchodní model dnes snad všeho digitálního. Koneckonců, kdo z nás si neplatí alespoň jednu z mnoha streamovacích služeb pro filmy a seriály, neslyšel třeba o Audible pro audioknihy nebo nepoužívá Spotify a podobné služby pro hudbu? A ačkoliv se to může na první pohled zdát jako trefa do černého, v případě her se podobný model nikdy pořádně neusadil.

Důvodů je několik – nechuť vydavatelů, problémy s licencováním, možná ztráta výdělku, protože na kupování jednotlivých her byli všichni naučeni, a především možné rozšíření pirátství a celkové problémy s logistikou. Hudbu, filmy a audioknihy můžete jednoduše streamovat; s hrami o několika desítkách gigabajtů je to o něco složitější. Ale ne nemožné.

Dlouhou dobu se tak spíše než měsíční předplatná, která zajistí přístup ke katalogu her přímo u vás, mainstreamu dlouho dobu ujaly streamovací a cloudové služby. Takové GeForce Now už od roku 2015 představovalo možnost, jak si zahrát velkou řadu her bez jejich přímého vlastnění a zároveň i bez případného vlastnění silného počítače. A dávalo to smysl. Váš přímý přístup ke hrám byl v mnoha ohledech omezen, museli jste být připojeni na internet a zároveň vám data her nikdy nebyla dostupná. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na předchůdce těchto služeb, které fungovaly na podobný způsob, jako je třeba OnLive v roce 2010.

Jenže pak přišel Microsoft, který tak trochu pozměnil celou hru. Haha, chápete… hru… A možná si řeknete, že právě zde začneme mluvit o Game Passu. Ale ještě ne. Microsoft totiž sehrál velmi podstatnou roli v existenci jiného předplatného, které zároveň sloužilo jako takové odzkoušení toho, že celý nápad vlastně funguje. A ta jiná služba byla EA Access. Ano, do jisté míry s tím vším přišli kravaťáci z Electronic Arts; kdo by to byl řekl.

EA Access, respektive dnes už známé jako EA Play, bylo přesně to – měsíční předplatné, které nabízelo vybrané hry od EA. Vůbec poprvé se služba objevila v polovině roku 2014 právě na konzoli Xbox One a se vším všudy se jednalo o úspěch. Byť pomalý a nešlo o něco, co udělalo velkou díru do světa, byla služba vesměs pozitivně přijata. Microsoft v tomhle všem viděl potenciál už od začátku. Sony, naopak nabídku EA v té době odmítla se slovy, že služba nereprezentuje dobrou hodnotu pro hráče PlayStationu. Protože víte jak, „For the Players™“.

Tehdy už ale byl Microsoft v plném proudu právě se svým Game Passem. V roce 2017 se služba poprvé začala spouštět mezi lidi; nejdříve pro členy programu Xbox Insider, následně předplatitele Xbox Live Gold a poté pro širokou veřejnost. A jak byste očekávali, začátky byly poměrně skromné. Postupně se ale začala služba rozšiřovat. Nejprve především o hry přímo od Microsoftu. Rok po roce se ale do služby začali přidávat i ostatní vydavatelé, včetně právě EA. Na Game Passu tak najdete spoustu her, často i přímo v den vydání, a to jak na Xboxu, tak počítači.

Za cenu 339 korun měsíčně, 15 euro pro naše slovenské diváky, tak dostanete širokou knihovnu her, základní verzi EA Play, Xbox Live Gold, přístup ke cloudovému hraní i dodatečné slevy. Za 259 korun můžete Game Pass omezit pouze na přístup k PC hrám. Pro Xbox i PC v aktuální chvíli dostanete něco kolem 450 her. Některé se úplně neshodují – některé jsou jenom na počítač, jiné zase jenom na konzoli. Ale dohromady to vytváří jedinečnou nabídku, které se „ne“ říká jen vážně těžko.

Každopádně se stačí podívat na poslední přidané tituly a člověk hned začne vidět hodnotu celé věci. High on Life, A Plague Tale: Requiem, Mortal Shell, Persona 3 a 4. Nebo na to, co se ve službě v dohledné době objeví – Atomic Heart, Wo Long: Fallen Dynasty, Minecraft Legends nebo Redfall.

Partnerství s Riot Games je další velmi zajímavou věci, jelikož všem uživatelům otevírá nové možnosti, jak si hry Riotu vychutnat. Pokud si propojíte Xbox Game Pass s účtem od Riotu, dostanete hned několik výhod do pěti různých her. V League of Legends to je okamžitý přístup k úplně všem dostupným šampionům a novým bojovníkům hned při vydání. Do Team Fight Tactics získáte vajíčko malé legendy a do konce dubna i další čtyři skiny pro arény, ve kterých se bojuje, a následně každý další měsíc dostanete jeden nový.

Ve Valorantu se pro vás otevřou všichni dostupní Agenti a k těm nejnovějším dostanete okamžitě přístup. Runettera vám nabídne všechny karty ze série Foundation a Wild Rift je otevřen všem předplatitelům s kompletní sadou šampionů. Ať už budete hrát kterou hru chcete z této pětice, díky Game Passu budete dostávat o 20 % více zkušeností z každého zápasu. Ostatní hry, které existují pod hlavičkou Riotu, sice na Xbox Game Passu zatím nenajdeme, ale budoucnost se může kdykoliv změnit.

Abyste každopádně z této spolupráce mohli benefitovat, je třeba si propojit účty Xboxu a Riotu, jak jsme již říkali. To je naštěstí velmi triviální záležitost. Stačí se na webu Riotu přihlásit ke svému profilu a v jeho nastavení přejít na záložku Připojené účty zhruba v polovině stránky. Poté stačí kliknout na ikonku Xboxu, přihlásit se přes formulář na váš účet Microsoftu a voilá; máte vystaráno. Po spárování obou účtů už se nemusíte o nic starat a zda máte, nebo nemáte Xbox Game Pass a všechny příslušné odměny jsou automaticky kontrolovány a vyřešeny za vás. Teď jen stačí se spárovaným účtem zapnout jednu ze zmíněných her a užívat si toho, co vám Game Pass nabídne.

Jak se můžete přesvědčit sami, Game Pass pořád něco má, pořád pro někoho něco nabízí a pořád tlačí dál. Například po akvizici Bethesdy taktéž máme jistotu, že všechny nové hry od nich budou také v den vydání v Game Passu, po případné akvizici Activisionu můžeme být sebejistí, že dojde k tomu samému.

Přesto samozřejmě není Game Pass bez svých omezení, na to nesmíme zapomenout. Tou největší je samozřejmě samotné negativum předplatných. Pokud přestanete platit, přijdete o přístup ke všemu. Jednotlivým hrám i dodatečným bonusům jako k těm u her od Riotu. Stejně tak si samozřejmě nemůžete zahrát úplně všechno, protože úplně všechno zkrátka na Game Passu nenajdete, přičemž spousta her se po čase z předplatného vytrátí. Jenom v roce 2022 ze služby zmizelo téměř 160 her; od těch malých až po některé velké. Druhým omezením, která se tedy týká spíše PC hráčů, je fakt, že Game Pass běží na infrastruktuře Microsoftu.

To znamená, že se dostat k souborům řady her je obtížnější. To samozřejmě dává smysl a je to jedna z věcí, která dává vývojářům a vydavatelům důvěru; na druhou stranu to znamená, že šance na jednoduché modování her je nižší. To může především stát v cestě přidávání češtin. Tohle je ale omezení, se kterým Microsoft aktivně pracuje a některé hry editaci souborů dovolují, jiné ne.

Přečtěte si také: Xbox Game Pass ekonomickou sebevraždou? Autor Lies of P předplatné naopak chválí

Pokud bychom navíc ještě na chvíli odběhli k hrám do Riotu, tak mít přístup k úplně všem šampionům, kteří se nachází ve hře, je více než lákávé, a to jak pro nováčky, kteří dostanou pořádné nakopnutí k jejich potenciálně nové oblíbené hře, tak pro veterány. Je však nutné podotknout, že zde stále existují jistá pravidla, na která je potřeba hledět. Game Pass je v tomto případě stále půjčovnou, která vám všechny hratelné postavy pouze zapůjčí, ale už vám nedovolí je dále modifikovat. Pokud byste například na takto nově otevřené šampiony chtěli zakoupit skin, tak to prostě nejde.

V tu chvíli si pro uplatnění skinu musíte koupit i postavu samotnou, jako tomu bylo doposud v rámci rotací šampionu pro hraní. Pro nováčky může být takto velký přístup postav hned ze začátku lehce matoucí, jelikož si nový hráč v případě League of Legends nevybírá z 5, 15 nebo 20 postav, nýbrž z více než 160 a tenhle počet každým rokem roste. Takže je třeba s ohromnou nabídkou Game Passu zacházet opatrně, což platí i pro tu zmíněnou nabídku kolem 450 her. A také platí že pro zahrání jedné z pětice her Riotu si budete muset stáhnout klient přímo od Riot Games a skrz něj následně nainstalovat například Valorant. V případě WildRiftu a Team Fight Tactics pro mobily stačí mít propojené účty mezi sebou. Účet Riotu přitom musí být propojený jak s Xbox Game Passem, tak i Google Play, abyste mohli vyzvednout všechny odměny. Každá hra má navíc svou speciální ikonku, kde můžete sledovat, zda máte aktivní Game Pass a jestli jste si vyzvedli doopravdy všechny odměny.

Game Pass tedy celkově reprezentuje spoustu zajímavých věcí. Riskantní tahy, změnu toho, jak konzumujeme hry, i něco, co se dá dost možná považovat za budoucnost hraní. Od dob, kdy se o tohle snažili pouze v EA a Microsoftu, jsme se už také koneckonců dostali někam dál. Ubisoft nabízí své vlastní předplatné Ubisoft+, totéž Nintendo se svým Nintendo Switch Online. A zapomenout nesmíme třeba ani na Google Play Pass pro Android.

Vlastnictví a využívání Game Passu je přitom velmi triviální záležitost. Na počítači stačí pustit aplikaci Xboxu a je to v podstatě to první, co na vás vyskočí. Na konzoli stačí zajet na záložku obchodu a vyhledat tamní kategorii. Game Pass Ultimate dokonce na první měsíc můžete mít za pouhých 26 korun, takže euro, což… No nekupte to. Nebo nevyhrajte to, protože zrovna teď na našem webu soutěžíme o 10 kódů Xbox Game Pass Ultimate na 1 měsíc!

S novým rokem každopádně před sebou máme tunu zajímavých her a za sebou nemalé množství úžasných; přičemž řada z nich se v tom Game Passu dříve nebo později nejspíš objeví. Pomocí tohoto videa jsme tak chtěli poukázat na tuto skvělou možnost, jak si zkusit některé skvělé pecky a připravit se na zbytek narvaného února a poté březen a zbytek roku.

A protože vám Game Pass dokonce dovolí vyhledávat pomocí filtrů, můžete si najít přesně ten žánr, který je pro vás lákavý. A kdo ví, co zajímavého objevíte… Pro některé to bude Age of Empires 4, třeba ten A Plague Tale: Requiem, proč by ne Minecraft, Sea of Thieves, celá kolekce Halo, Doom, Wolfenstein, Forza Horizon 5, Tunic, Trek to Yomi, As Dusk Falls, Shadowrun, Metal: Hellsinger….

Vyjmenovávat dál by postrádalo smysl. V celé knihovně je titulů spousta k tomu, abychom se od hraní vlastně nikdy nezvedli. Problémem je tedy vlastně maximálně s přehlcením zábavy. Netflix způsobil revoluci v konzumování video-obsahu a prosadil model předplatného v tomto odvětví. U videoher již dnes máme služby jako EA Play či Ubisoft+ a na nás je tak rozhodnutí podívat se na to, jaká knihovna her je nejlepší a Xbox Game Pass v tomto ohledu nasazuje laťku pekelně vysoko.