Služby Xbox Game Pass a PC Game Pass jsou bezesporu skvělé pro spotřebitele. Microsoft v nich nabízí v den vydání všechny své hry a rozšiřuje katalog o zajímavé větší i menší tituly dalších studií i vydavatelů. Jak ale vnímají předplatné vývojáři?

Firma Finji si Game Pass vyzkoušela s tituly Tunic a Night in the Woods. Její generální ředitelka Bekah Saltsman si myslí, že předplatné je úžasné i děsivé zároveň, protože může dopadnout pozitivně, ovšem i negativně. Současně se obává o budoucnost, aby malí tvůrci měli dostatek peněz na vývoj dalších her. Jinými slovy; aby Microsoft platil odpovídajícím způsobem.

Finské studio Frozenbyte, které vytváří sérii Trine, vidí plusy Game Passu v možnosti oslovit větší počet hráčů. Na druhou stranu ale přispívá k přesycenosti obsahem a může být pro hráče těžké si nějakou hru zamilovat a užít si ji, protože předplatné přináší velký výběr.

PRVNÍCH 10 MINUT

Podobný názor má Dino Patti, spoluzakladatel Jumpship. Studio loni uvedlo na trh pro Xbox a PC sci-fi adventuru Somerville, jež byla hned od začátku dostupná v Game Pass. Dle Pattiho udělali s Microsoftem docela dobrou dohodu, ale na prodejích Somerville se Game Pass projevil.

„Spousta lidí si hru vyzkouší a neinvestuje do ní,“ tvrdí Patti s tím, že hráče, kteří hrají hru díky předplatnému, musí většinou zaujmout prvních 10 minut. Když tyhle první minuty nejsou úžasné, tak hráč hru vypne a jde zkoušet jinou. Přesto považuje Game Pass za super, ale osobně preferuje starý model.

Vývojáři vlastně říkají to, co sám Microsoft. Společnost potvrdila výrazný negativní vliv na prodeje, které jsou v Game Passu. V dokumentech pro britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trh dokonce Microsoft s Activisionem Blizzard uvedli, že služba Game Pass vážně kanibalizuje prodeje her.

Od mnohých vývojářů jsme slyšeli různé obavy, ale také chválu, například na možnost více experimentovat. Část z nich vidí pozitiva v předplatném až nějakou dobu po vydání hry, která už se tolik neprodává. Už vícekrát bylo dokázáno, že hry zdarma a v předplatném dokážou nakopnout prodeje starších titulů.