Technologií upscalingu bude více. Po DLSS od Nvidie, FSR od AMD a XeSS od Intelu začal své řešení pro vylepšení rozlišení ve hrách testovat Microsoft. Nová funkce se objevila v nejnovější testovací verzi operačního systému Windows 11. Funkce je nazvaná jako automatické super rozlišení a využívá umělou inteligenci k plynulejšímu hraní podporovaných her s vylepšenými detaily. Alespoň takový je popisek.

Hráči se těší, že technologie automaticky vylepší spoustu starších her, jako to Microsoft udělal na konzolích Xbox přes funkci FPS boost, která naopak zvyšuje frekvenci snímků za sekundu. Nicméně, dosavadní popis automatického super rozlišení ve Windows 11 zní jako Deep Learning Super Sampling (DLSS) od Nvidie. Jen s tím rozdílem, že DLSS funguje pouze na grafických kartách řady RTX. Konkurenční přístupy AMD s FSR a Intel s XeSS ale dokázaly, že z upscalingu se mohou těšit všechny grafické karty.

Na podrobnosti si musíme počkat, Microsoft novinku oficiálně nepředstavil. Nevíme, jak přesně funguje a zda bude vyžadovat nějaký konkrétní hardware. Obrázek z testovací verze jen potvrdil možnost Auto SR zapnout, vypnout a zapnout pouze na specifické aplikace.

Nedávno Microsoft na podzim potvrdil velkou aktualizaci operačního systému. Nazvaná je Windows 11 verze 24H2, což vyvrací dřívější spekulace o příchodu Windows 12.