AKTUALIZACE (12. 8. 2019 11:54)

Během “šetření” proběhlo několik informací, že Walmart stahuje, nebo omezuje nabídku her. IGN se Walmartu dotázala, aby objasnil zprávy, týkající se reklam na videohry. “Na Twitteru jsou další zprávy, které uvádějí, že některé obchody prodej videoher kompletně snižují. Je v těchto zprávách něco pravdy?” ptá se IGN.

Walmart ve svém prohlášení již jednou řekl: “Tuto akci jsme vzali z úcty k incidentům minulého týdne a neodráží to dlouhodobou změnu v našem sortimentu videoher.

IGN požádala o další objasnění ohledně prodeje videoher, na které Walmart odpověděl: “Naše prohlášení platí pro celou společnost.“ Walmart po zveřejnění článku kontaktoval IGN s omluvou za nedorozumění, ke kterému zjevně došlo. “Společnost Walmart nedala žádnou směrnici k odstranění videoher z regálů.

Prodej videoher ve Walmartu by tedy neměl být dle vyjádření nijak omezen.

PŮVODNÍ ZPRÁVA (10. 8. 2019)

Walmart údajně požádal zaměstnance, aby odstranili plakáty a videozáznamy, které ukazují násilí a agresivní chování a konkrétně se zaměřují na hry a filmy.

Podle sdělení zaměstnanců obchodní gigant udělal takový krok v důsledku hromadné střelby v texaském Walmartu. Podle sdělení, které publikoval Kenneth Shepard na Twitteru, byli zaměstnanci instruováni, aby vypnuli nebo odpojili všechny konzole zobrazující demo ukázky násilných videoher. Konkrétně by se mělo jednat o PlayStation a Xbox. Taktéž v sdělení stojí, aby byly odstraněny plakáty propagující bojové hry a střílečky, které se nacházejí v oddělení elektroniky.

Krom her se Walmart zaměřuje i na filmy a žádá zaměstnance, aby na obrazovkách nebyly ani ukázky násilných filmů a taktéž obrázky loveckých videí, které se mohou přehrávat například u sportovních potřeb.

Tento krok jsme podnikli kvůli incidentům z minulého týdne, avšak nemělo by to mít žádný dlouhodobý dopad na náš sortiment videoher,” řekl mluvčí Walmartu Tara House. ˜„Zaměřujeme se jak na pomoc našim spolupracovníkům a jejich rodinám, tak i na podporu komunity.

Snaha o odstranění projevů násilí z obchodu Walmart přichází poté, co se prezident Trump vyjádřil o videoherním násilí:To zahrnují kruté a příšerné videohry, které jsou dnes samozřejmostí. V dnešní době je příliš snadné, aby se problémová mládež obklopila kulturou, která oslavuje násilí. Musíme tomuto zamezit nebo značně omezit a začít musíme hlavně hned.

Podle zprávy od agentury Reuters v pondělí Walmart nezměnil svou politiku ohledně prodeje zbraní. Ve středu však generální ředitel Walmartu Doug McMillon naznačil, že společnost zvažuje přehodnocení své role maloobchodníka se střelnými zbraněmi.

Jsme učící se organizace a jak si dokážete představit, budeme se snažit porozumět mnoha důležitým otázkám, které vyvstávají z El Paso a také těm, které byly vzneseny v širší národní diskusi o násilí a zbraních," řekl McMillon v prohlášení společnosti. „Budeme ohleduplní a uvážliví v našich reakcích a budeme jednat způsobem, který odráží nejlepší hodnoty a ideály naší společnosti se zaměřením na uspokojování potřeb našich zákazníků, spolupracovníků a komunit."

Tak uvidíme, co bude následovat. Ať už Trump řekl o hrách cokoliv, i tak bychom se snad mohli jednou dočkat toho, že dostupnost zbraní v USA už nebude tak velká a dostat se ke zbrani bude mnohem těžší. A snad se dočkáme toho, že vina nebude na straně her, ale právě na straně široké dostupnosti střelných zbraní. Co si o tom myslíte vy? Udělal Walmart podle vás správně?