Digitální obchod GOG nedávno představil a rovnou zavedl nový systém reklamací. Majitelé her mohou požádat o vrácení peněz do 30 dnů od zakoupení produktu, a to i v případě, že titul dohrají. Nezávislí vývojáři jsou od té doby na nohou a bojí se, že lidé budou tento nový systém zneužívat. Plus poukazují na to, že s nimi nové podmínky nikdo nekonzultoval, nebyli na ně ani upozorněni a novinku se dozvěděli z médií.

Platforma GOG, která patří pod polský CD Projekt a CD Projekt RED (tvůrci trilogie Zaklínač), se už lety snaží zaujmout hráče netradiční politikou. Nejprve to byly hry bez protipirátské ochrany, poté klient GOG Galaxy 2.0, jenž umožní propojení vašich knihoven na Steamu a dalších obchodech, a nyní je to tento kritizovaný systém vrácení peněz.

Rami Ismail, spoluzakladatel nizozemského studia Vlambeer (Nuclear Throne), není o novém systému vrácení peněz přesvědčen a na Twitteru píše, že měsíc je příliš dlouhá doba. Hráči by měli být schopni posoudit kvalitu projektu za mnohem kratší dobu. Současně poukazuje na to, že za 30 dnů se dá dohrát spousta her stylem, kdy bude dotyčný hrát hodinu denně.

Ragnar Tørnquist, šéf Red Thread Games (Dreamfall Chapters), se vyjádřil v podobném duchu. I on se obává zneužití systému, zejména u singleplayerových her, které je možné rychle dohrát. Není si tak jist, zda jeho studio bude hry prodávat na GOGu.

To Mike Rose, zakladatel No More Robots (Hypnospace Outlaw, Not Tonight), kritizuje nejen měsíční garanci na vrácení peněz, ale také nedostatečné zabezpečení, kdy si hráč může hru nechat i poté, co mu vrátí peníze.

David Szymański, tvůrce střílečky Dusk, je méně negativní a spoléhá se na to, že hráči nebudou systém zneužívat. Připomíná, že na Steamu je možné dokončit spoustu her za méně než dvě hodiny a požádat o vrácení peněz. Podle jeho slov tak ale učinilo jen malé množství kupujících. To má být důkaz, že spousta fanoušků chce podporovat autory svých oblíbených her.

Otázkou je, jak se k nové politice vrácení peněz postaví větší vývojáři a vydavatelé. Budou tolerovat takto dlouhou garanci vrácení peněz?