Narození potomka je možné oznámit různými způsoby. Většina rodičů nejspíš vezme do ruky mobilní telefon a začne obvolávat a obepisovat své známé, někteří radostnou novinu odhalí na sociálních sítích. Karel Mořický, který pracuje v amsterdamské pobočce Bohemia Interactive na dosud neoznámené hře a který patří mezi hlavní autory stávajícího 3D editoru Army 3 nebo DLC Private Military Company pro Armu 2, na to ale šel trochu jinak. Narození své dcery věnoval drobnou hru, kterou je možné hrát přímo v prohlížeči.

Projekt s názvem Vera & Karel mají holčičku! je k dispozici na webu Karla Mořického v anglické, české i ruské verzi. Cílem je správným způsobem poskládat roztomile zpracované dlaždice a odhalit tak jméno holčičky, která se narodila 29. června/júna 2024 v nizozemském Haarlemu. Umístění každé dlaždice doprovází také hudební doprovod a verše zaměřené na to, co holčičku čeká nebo odkud jsou její rodiče. Ve hře proto nechybí ani nejmenovaná dominanta Libereckého kraje.

Ačkoliv jde o záležitost na několik minut s nízkou obtížností, jedná se o velmi sympatickou ukázku toho, k čemu je možné videoherní médium využít. Je to přitom už podruhé, co Karel Mořický zveřejnil webovou hříčku při příležitosti narození potomka. Poprvé přišel s drobnou videohrou, jejímž prostřednictvím oznámil narození syna a jeho jméno, v roce 2021.

Pochopitelně nepřipadalo v úvahu, aby starší potomek dostal hru a mladší už ne, tentokrát ale Mořický zvolil HTML a JavaScript namísto enginu Unity, aby bylo možné hříčku spustit na všech platformách. Další podrobnosti, kompletní přehled autorů a použitých nástrojů nebo zdrojový kód najdete na webu github.com. Na tomto místě i po dohrání si mimochodem můžete všimnout informace, že celá hra byla vytvořena ručně a bez pomoci umělé inteligence.