American McGee patří beze sporu k celebritám mezi herními vývojáři. Svou kariéru zahájil už v 90. letech v id Software, kde se projevil jako talentovaný designér levelů. Později svůj talent potvrdil, když pro EA vytvořil (hororovou) herní adaptaci příběhu o Alence z říše divů. Na obalu hry je dokonce jméno, což jen potvrzuje jeho renomé. 

O to paradoxnější je příběh, který se objevil na vývojářově Twitteru. McGee popisuje, jak ze dne na den zaplavily jeho e-mailovou stránku nároky neznámé firmy a youtubera na jeho Let’s Play videa. Šlo přitom o záznamy streamů, ve kterých American McGee hraje své vlastní hry, konkrétně American McGee’s Alice a Alice: Madness Returns. Když oslovil YouTube, aby situaci prošetřil, jako důkaz předložil mimo jiné obal hry Alice: Madness Return, na níž je přímo uveden jako její autor. 

Brzy se k němu připojili další lidé, kteří mají stejný problém. Společnými silami následně přišli na to, jak k bizarní situaci došlo. Nároky na copyright přišly od společnosti, která zastupuje jednoho neznámého, ale velice aktivního youtubera. Tato společnost postupovala, jako by videa jejich youtubera byla originální obsah, a prostřednictvím YouTube nárokovala všechna ostatní videa se stejnou hudbou (soundtrack k Alence). A vzhledem k tomu, že dotyčný měl na svém kanále Let’s Play z Alenky, podala nárok na copyright všech ostatních Let’s Play videí z Alenky v říši divů.

YouTuber, který se stal nástrojem tohoto podvodu, se omlouvá, že sám nic nezmůže, protože má s firmou uzavřenou smlouvu. Nakonec aspoň smazal všechna videa ze svého kanálu. Některým z poškozených letsplayerů se ozvala i firma, která vše napáchala, s omluvou, že šlo o technickou chybu a že pokud se odvolají, od nároků na autorská práva opustí.

Ať už to byl záměr, nebo chyba, kauza jen dokazuje, jak je systém autorských práv na YouTube pokřivený.