V březnu 2023 bylo po týdnech spekulací oznámeno zrušení Electronic Entertainment Expo (E3). Nový organizátor ReedPop, společnost stojící za veletrhem PAX, prohlásil, že akce jednoduše nedokázala získat dost zájmu a nepotvrdila svůj vliv na herní průmysl. Tato situace přiměla některé společnosti, které se původně zavázaly k účasti na E3, jako například Ubisoft, k uspořádání vlastních digitálních akcí. Na druhou stranu se větší část firem rozhodla přesunou svou přítomnost na Summer Game Fest.

VLASTNÍ SHOW

Geoff Keighley, producent a moderátor Summer Game Festu, však čelí obvinění, že právě jeho akce přispěla ke zrušení letošního ročníku E3. Organizátor oponuje svým názorem, že veletrh se vlastním chováním postaral o svůj pád. Summer Game Fest byl podle něj pouze reakcí na jeho nedostatky. Ve svém vyjádření v VGC podcastu vysvětlil své pocity ohledně pověsti „zabijáka E3“ a obhájil důvody vzniku vlastního eventu.

Geoff Keighley byl velkým fanouškem E3 od doby, kdy byl jako patnáctiletý kluk svědkem prvního ročníku v roce 1995. Od té doby pravidelně navštěvoval každý ročník. Když viděl, jak událost upadá, zasáhlo ho to. Největší problém viděl v účasti a relevanci v posledních letech.

Keighley však odmítá myšlenku, že vydavatelé dali přednost Summer Game Festu. Podle něj byly obě akce plánovány nezávisle na sobě a seznam partnerů zůstal stejný, i přes zrušení E3. Zdůraznil, že už několik měsíců před festivalem spolupracoval s vydavateli. Nikdy neviděl svoji akci jako konkurenci E3. Když došlo v roce 2020 ke zrušení E3 kvůli pandemii covidu, tak se pouze snažil touto cestou najít způsob, jak přinést fanouškům novinky.

Následující rok si uvědomoval menší konkurenci, ale rozdíl byl v provedení. E3 chtělo dosáhnout velkého obchodního rozsahu, zatímco Keighley se zaměřoval na digitální show s živým přenosem.

Keighley založil Summer Game Fest v roce 2020, kdy se oddělil od E3, kde dříve pořádal své úspěšné živé akce Coliseum. Přiznal, že bylo smutné opustit E3 a vybudovat něco nového, ale věří, že svou vlastní akcí naplnil mezery, které se začaly objevovat.

Přímý přenos zahájení Summer Game Festu se uskuteční dnes od 21:00. Sledovat ho můžete živě na našem YouTube.